Zelfrijdende auto

Zelfrijdende auto rijdt van station Ede-Wageningen naar campus

Zelfrijdende auto

De eerste zelfrijdende auto zonder stuur gaat in december tussen station Ede-Wageningen en de campus in Wageningen rijden. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben dinsdag groen licht gegeven voor een proef van een half jaar met twee zelfrijdende voertuigen. Reizigers kunnen een rit reserveren met een app, die hiervoor wordt ontwikkeld. Het is de eerste keer dat auto’s zonder stuur en chauffeur tussen het verkeer op de weg rijden.

Gedeputeerde Conny Bieze van de provincie Gelderland: “Zelfrijdende auto’s zijn het vervoer van de toekomst. Minder files, minder ongelukken en beter voor het milieu. Gelderland wil de toekomst dichterbij halen en laten zien dat auto’s zonder stuur veilig op de weg kunnen rijden.”

Zelfrijdende auto’s

Gelderland loopt voorop in het zoeken naar nieuwe vormen van mobiliteit. De proef met zelfrijdende auto’s is een nadere uitwerking van de visie op het OV van de Toekomst die de provincie vorig jaar heeft ontwikkeld. De provincie stimuleert de ontwikkeling van nieuwe, flexibele vormen van vervoer, waarmee de steden en het platteland ook in de toekomst goed bereikbaar blijven. Als locatie is gekozen voor Ede-Wageningen in Food Valley, één van de snelst groeiende en innovatieve economische regio’s van Nederland.

Provincie Gelderland heeft samen met TU Delft, Wageningen Unversiteit, TNO en innovatieplatform Connekt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de pilot in Ede-Wageningen. Verschillende technieken en producten worden in de pilot ontwikkeld, geïntegreerd en op veiligheid getest. De voertuigen zijn GPS gestuurd en maken gebruik van 3D beeld en een radarsysteem, waardoor ze ook in slecht weer kunnen rijden. Gedeputeerde Bieze: “Een zelfsturende auto kan nog niet van de plank worden gekocht. Door de kennis te bundelen kunnen we een grote stap richting de toekomst maken.”

Pilots

Om de pilot met de zelfrijdende auto mogelijk te maken moeten de verkeersregels worden aangepast. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel van minister Schultz van Infrastructuur en Milieu om vrijstelling te geven voor experimenten met zelfrijdende voertuigen. De eerste pilots worden uitgevoerd in Ede-Wageningen en de Rotterdamse haven, waar vrachtwagens virtueel in een ‘treintje’ gaan rijden.

Provinciale Staten nemen in februari een definitief besluit over de proef. De voorbereidingsfase duurt vervolgens acht maanden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.