bus met aanhanger, Conny Bieze, VVD gedeputeerde mobiliteit provincie Gelderland, Renoud Dirksen, directeur van OVnetwerk en initiatiefnemer, en Ietze van der Meer, directeur Techniek Arriva Nederland

Pilot ‘bus met aanhanger’ in regio Achterhoek Rivierenland

In samenwerking met de provincie Gelderland en OVnetwerk start Arriva in de regio Achterhoek Rivierenland een unieke pilot voor de OV-branche in Nederland. De primeur betreft een bus met aanhanger. Vanaf maandag 16 maart wordt tijdens diverse ritten een aanhanger achter de bus ingezet, waardoor er een extra lange bus ontstaat die meer capaciteit biedt voor reizigers. De bus met aanhanger heeft plek voor ongeveer 180 passagiers. 

Afgelopen vrijdag hebben Conny Bieze, VVD gedeputeerde mobiliteit provincie Gelderland, Renoud Dirksen, directeur van OVnetwerk en initiatiefnemer, en Ietze van der Meer, directeur Techniek Arriva Nederland, het startschot gegeven voor deze pilot.

Bus met aanhanger

De bus met aanhanger is een bekend fenomeen in andere landen zoals Duitsland en Zwitserland, maar nog niet binnen het openbaar vervoer in Nederland. Door een bus met aanhanger in gebruik te nemen worden er extra zit- en staplaatsen gecreëerd voor reizigers.

Groot voordeel van de aanhanger is de flexibele inzetbaarheid. In de spitsperiode kan de bus met aanhanger worden ingezet, buiten de drukke perioden kan de aanhanger worden afgekoppeld. Hierdoor rijdt de bus altijd met een passende capaciteit. Dit project sluit tevens aan bij de OV visie van de provincie Gelderland, vormen van flexibel openbaar vervoer waarmee de provincie ook in de toekomst bereikbaar blijft.

Pilot

Om dit unieke systeem te kunnen testen in Nederland gaat Arriva een pilot uitvoeren. De bus met aanhanger rijdt in de periode van 16 t/m 26 maart tussen Doetinchem en Groenlo, lijn 74. Tijdens deze proef worden veel zaken gemonitord.

Onder andere de ervaringen van de reizigers en van het personeel worden geanalyseerd. Aan de hand van deze analyse wordt gekeken of deze bus voldoet aan de verwachtingen en of het haalbaar is om de bus op termijn structureel in te zetten op drukke spitslijnen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Pilot ‘bus met aanhanger’ in regio Achterhoek Rivierenland”

Martin Westerdijk|17.03.15|16:15

Niets nieuws onder de zon.
De RTM (Rotterdamse Tramweg Maatschappij) reed v.a.1957(!!)al met zgn.APA’s(Autobus Personen Aanhangwagen)!!
L’histoire se repete!

Loek van der Heide|18.03.15|09:45

Connexxion: “1Verbeter het ov in ‘buiten’-gebieden door samenwerking met taxibedrijven”
Arriva gaat een stap verder met de inzet van aanhangers achter de bussen
De 3e stap: bundel met de aanhangerbussen het busvervoer met post en kleinvracht
En zorg hiermee ook voor trein-alternatief ‘ vervoer tussen Amsterdam en Friesland over de Afsluitdijk Sneller bus ov via de Afsluitdijk wint het van de Hanzelijn.

Harlingen, Loek van der Heide

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.