Rechtbank, rechter

Besluit op bezwaar tegen verlenging OV-concessie Qbuzz voor eind juni

Het OV-bureau Groningen Drenthe neemt voor eind juni een besluit op het bezwaar dat Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia hebben ingediend tegen de verlenging van de concessie voor het busvervoer in Groningen en Drenthe. Dat is vrijdag duidelijk geworden tijdens een zitting bij de Voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Het OV-bureau wil deze concessie die wordt verzorgd door vervoerder Qbuzz voor de tweede keer verlengen. Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia zijn een juridische procedure gestart om dit aan te vechten.

Qbuzz verzorgt momenteel het overgrote deel van het busvervoer in Groningen en Drenthe. De huidige concessie is in 2012 al eens met twee jaar verlengd en afgelopen december besloten beide provinciebesturen om het contract nóg eens met twee jaar te verlengen, tot medio december 2019. De vier vervoerders zijn van mening dat er een nieuwe aanbesteding moet volgen en wilden dit via de rechter afdwingen.

Concessie

Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), waarin de vier vervoerders zijn verenigd, stelt dat het verlengingsbesluit van het OV-bureau een “onrechtmatige aantasting van de eerlijke mededinging” is en daardoor in strijd is met de Wet personenvervoer 2000.

De concessie Groningen Drenthe bood volgens FMN uitsluitend de bevoegdheid om de concessieduur één keer voor een periode van maximaal 24 maanden te verlengen. “Die mogelijkheid is in december 2012 benut voor de periode december 2015 tot december 2017 en de concessie zal daardoor per medio december 2017 aflopen”, stelt de organisatie.

Bezwaar

Omdat het OV-bureau Groningen Drenthe nu heeft aangegeven een besluit op bezwaar te nemen, bestaat er voor FMN geen reden meer om een voorlopige voorziening te vragen en wordt er ook geen spoedprocedure geëist.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft toegezegd een eventueel beroep tegen het besluit op bezwaar van FMN en de betrokken vervoerders versneld te behandelen, zodat de discussie over de rechtmatigheid van de gunning van deze tweejarige concessie aan Qbuzz eind 2015 definitief zal zijn beoordeeld.

Aanbesteding

FMN is ervan overtuigd dat het College van Beroep voor het bedrijfsleven dan zal oordelen dat deze concessieverlening onrechtmatig is, zodat er alsnog een aanbesteding volgt. “De dan nog beschikbare periode van twee jaar is volgens het OV-bureau Groningen Drenthe voldoende om alsnog Europees aan te besteden”, aldus FMN.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Besluit op bezwaar tegen verlenging OV-concessie Qbuzz voor eind juni | OVPro.nl
Rechtbank, rechter

Besluit op bezwaar tegen verlenging OV-concessie Qbuzz voor eind juni

Het OV-bureau Groningen Drenthe neemt voor eind juni een besluit op het bezwaar dat Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia hebben ingediend tegen de verlenging van de concessie voor het busvervoer in Groningen en Drenthe. Dat is vrijdag duidelijk geworden tijdens een zitting bij de Voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Het OV-bureau wil deze concessie die wordt verzorgd door vervoerder Qbuzz voor de tweede keer verlengen. Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia zijn een juridische procedure gestart om dit aan te vechten.

Qbuzz verzorgt momenteel het overgrote deel van het busvervoer in Groningen en Drenthe. De huidige concessie is in 2012 al eens met twee jaar verlengd en afgelopen december besloten beide provinciebesturen om het contract nóg eens met twee jaar te verlengen, tot medio december 2019. De vier vervoerders zijn van mening dat er een nieuwe aanbesteding moet volgen en wilden dit via de rechter afdwingen.

Concessie

Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), waarin de vier vervoerders zijn verenigd, stelt dat het verlengingsbesluit van het OV-bureau een “onrechtmatige aantasting van de eerlijke mededinging” is en daardoor in strijd is met de Wet personenvervoer 2000.

De concessie Groningen Drenthe bood volgens FMN uitsluitend de bevoegdheid om de concessieduur één keer voor een periode van maximaal 24 maanden te verlengen. “Die mogelijkheid is in december 2012 benut voor de periode december 2015 tot december 2017 en de concessie zal daardoor per medio december 2017 aflopen”, stelt de organisatie.

Bezwaar

Omdat het OV-bureau Groningen Drenthe nu heeft aangegeven een besluit op bezwaar te nemen, bestaat er voor FMN geen reden meer om een voorlopige voorziening te vragen en wordt er ook geen spoedprocedure geëist.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft toegezegd een eventueel beroep tegen het besluit op bezwaar van FMN en de betrokken vervoerders versneld te behandelen, zodat de discussie over de rechtmatigheid van de gunning van deze tweejarige concessie aan Qbuzz eind 2015 definitief zal zijn beoordeeld.

Aanbesteding

FMN is ervan overtuigd dat het College van Beroep voor het bedrijfsleven dan zal oordelen dat deze concessieverlening onrechtmatig is, zodat er alsnog een aanbesteding volgt. “De dan nog beschikbare periode van twee jaar is volgens het OV-bureau Groningen Drenthe voldoende om alsnog Europees aan te besteden”, aldus FMN.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.