Extra bus, bushalte, Schiphol, reizigers

Jonge professionals maken actieplan voor beter OV

In Nederland is 90 procent van het OV op een goede manier geïntegreerd, maar nog steeds ervaart de reiziger het OV soms als versnipperd. Ruim vijftig jonge professionals van de belangrijkste OV-partijen in Nederland maken deze zomer in de Samen op Reis SummerChallenge een actieplan om ook voor de laatste tien procent een landelijk integraal OV-aanbod te doen slagen. De resultaten worden gekeurd door een deskundig jury met vertegenwoordigers van vervoerders, overheden en consumentenorganisaties.

Aanleiding voor de SummerChallenge zijn de geboekte resultaten in de samenwerking van vervoerders en overheden in Noord-Nederland in het kader van Samen op Reis. In de provincies Groningen, Drenthe en Friesland werken de vervoerders Arriva, NS en Qbuzz samen om die laatste niet-geregelde punten op te lossen. Stap voor stap brengen ze meer samenhang in het OV-aanbod, ondanks vaak tegengestelde belangen over financiën, gegevens en marktverdeling. De samenwerking biedt perspectief op een landelijk succes.

SummerChallenge

Tijdens de drie zomeravonden van de Samen op Reis SummerChallenge werken de deelnemers hun oplossingen samen uit. Ze worden hierin begeleid door diverse experts van de betrokken vervoerders, overheden en consumentenorganisaties.

Juryvoorzitter Jan van Selm en directeur van het OV-Bureau Groningen Drenthe: “We zijn benieuwd hoe de deelnemers van de SummerChallenge de opdracht gaan invullen. Ik hoop op veel energie en mensen die zich erin vast willen bijten. Mijn ervaring is dat het, naast een paar quick wins, in veel gevallen een zaak van lange adem is. Daar kunnen we deze gemotiveerde jonge professionals goed bij gebruiken.”

Samen op Reis

De opgeleverde nieuwe netwerken, energie en resultaten van de jonge professionals blijven niet zonder gevolg. NS Reizigers Directeur commercie Hans Peters neemt de gevonden oplossingen op donderdag 2 juli namens de initiatiefgroep van Samen op Reis in ontvangst. Samen op Reis zal in hechte samenwerking met Jan van Selm het initiatief nemen voor een concreet vervolg.

Samen op reis is een samenwerkingsinitiatief van de belangrijkste OV-partijen bestaande uit  vervoersbedrijven, overheden en consumentenorganisaties. Het initiatief is uniek door de gedrevenheid en energie van de deelnemers om samen een stap verder te komen. De initiatiefnemers zetten zich met gezamenlijke projecten en activiteiten in voor een betere samenwerking in het openbaar vervoer. Hun doel: het OV een vanzelfsprekende schakel maken voor reizigers in hun reis van A naar B.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.