Connexxion, bus, Goes, Zeeland

Nieuwe dienstregeling Connexxion in Zeeland vanaf augustus

Connexxion, bus, Goes, Zeeland

Vervoerder Connexxion gaat in Zeeland vanaf 30 augustus rijden volgens de nieuwe dienstregeling. Een eerdere dienstregeling ging al op 1 maart in, maar toen was al duidelijk dat er nog wijzigingen moesten plaatsvinden om aan de vraag van reizigers tegemoet te komen. Dit gebeurde in nauwe samenspraak tussen de provincie Zeeland en Connexxion. De dienstregeling loopt tot december 2016.

De gunning van de concessie aan Connexxion liep door een bezwaar van concurrent Syntus vertraging op, waarna de vervoerder bij de provincie om uitstel vroeg. Woordvoerder Hendri Beltman: “De dienstregeling zoals die er lag bevatte toch nog aardig wat gaten. Het was even puzzelen om dat rond te krijgen, ook omdat de regeling voor flexibel vervoer nog niet helemaal op orde was.”

Bezuiniging

Reizigers beklaagden zich de afgelopen maanden over het verdwijnen van lijnen. Volgens Connexxion komt de nieuwe dienstregeling die 30 augustus van start gaat, zoveel mogelijk tegemoet aan de vraag, al zijn sommige diensten uitgekleed.

Connexxion kreeg van de provincie een bezuinigingsopdracht mee van twintig procent. Met name de kleinere lijnen zorgden daardoor voor hoofdbrekens. In de nieuwe dienstregeling is er volgens Beltman ruimte om te blijven rijden op lijnen die anders wellicht waren verdwenen, al gebeurt dat wel vaak door buurtbussen of haltetaxi’s op afroep. Zo komt de vervallen avondbus in Domburg weer terug en rijdt de bus tussen Middelburg en Terneuzen (lijn 50) in het weekend en de zomermaanden weer door naar Gent.

Avonduren

Op de lijn van Terneuzen naar Zelzate komen in de avonduren twee extra ritten. Op Tholen rijdt de buurtbus echter nog maar één keer in de twee uur in plaats van één keer in het uur. Volgens Connexxion is het aanbod hier afgestemd op de vraag.

Sinds half mei rijden er ook nieuwe bussen door Zeeland. Het gaat om zestig Iveco-dieselbussen van het type Crossway die aan de euro VI-standaard voldoen. Met de bestaande 43 aardgasbussen en de rest buurtbussen bestaat de Connexxion-vloot in Zeeland nu uit 161 voertuigen. De bussen rijden onder de vlag van doorZeeland, de huisstijl van Connexxion in de provincie.

USB-aansluitingen

De Iveco-bussen zijn uitgerust met USB-aansluitingen voor elke zitplaats. Daarnaast is er gratis wifi in elke bus. In elk voertuig is een ophaalautomaat voor chipkaartproducten (een zogenaamde PUD) aanwezig. Vijfenzestigplussers reizen via hun OV-chipkaart met korting. Voor één euro per week reizen zij het hele weekend en op werkdagen vanaf negen uur onbeperkt met de bus in Zeeland.

Connexxion en de provincie Zeeland bereikten in november een akkoord over de OV-concessie in Zeeland. Het bedrijf kreeg van de provincie 2,5 miljoen euro compensatie om de toenmalige dienstregeling tot 1 maart 2015 te blijven uitvoeren, maar moest wel bezuinigen.

Haltetaxi

Dat betekende over het algemeen schrappen van busvervoer op minder rendabele lijnen. Als er op lijnen geen (buurt)bus meer rijdt, dan worden er haltetaxi’s ingezet. De haltetaxi is vervoer op afroep en brengt reizigers van de dichtstbijzijnde halte van huis naar een halte van het vaste busnet.

Er ontstond vertraging in de aanbesteding van het busvervoer in Zeeland doordat mede-inschrijver Syntus bezwaar maakte tegen de gunning van de concessie aan Connexxion. Sytus trok het bezwaar in vlak voordat deze zaak voor het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) diende.

Martijn van Best

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

4 reacties op “Nieuwe dienstregeling Connexxion in Zeeland vanaf augustus”

Fred Witteveen|07.07.15|11:21

Connexxion is op 1 maart al de nieuwe dienstregeling (2015) gaan rijden. Het artikel klopt in mijn beleving dus niet.
Per 30 augustus start Connexxion met de dienstregeling 2016. Die is dus ook “nieuw”.
In de periode 1 maart – 30 augustus is meerwerk ingekocht. Dit meerwerk wordt grotendeel in de dienstregeling per 30-8 opgenomen.

Fred Witteveen|07.07.15|16:54

Het artikel is inmiddels aangepast.

Martijn van Best|07.07.15|17:48

Beste Fred, dat klopt. Bedankt voor je reactie en input. We hebben het artikel aangepast.

Groet, Martijn van Best / OVPro

Rian van der Borgt|08.07.15|22:49

De haltetaxi is ovrigens het beste bewaarde geheim in Zeeland. Je komt er alleen per toeval achter dat hij bestaat, dan moet je eerst nog een pasje aanvragen en de dienstregeling zit niet in 9292. Die kom je alleen te weten als je het haltetaxinummer belt. Je zou haast denken dat ze geen reizigers willen.
Maar als je daarmee weet om te gaan, dan werkt het prima…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.