Syntus, bus, Amersfoort

Syntus neemt busvervoer provincie Utrecht over van Connexxion

Syntus, bus, Amersfoort

Vervoerder Syntus mag tot december 2023 het busvervoer in de provincie Utrecht verzorgen. De provincie maakte dat dinsdag bekend. De concessie gaat in op 11 december 2016. Vier vervoersbedrijven hadden zich ingeschreven voor de aanbesteding voor het streekvervoer in de provincie en het stadsvervoer in de gemeente Amersfoort. Behalve winnaar Syntus waren dat huidig concessiehouder Connexxion, Arriva en EBS.

Syntus gaat rijden met bussen die allemaal zijn uitgerust met wifi, stopcontacten en USB-poorten. Alle kernen in het gebied die nu een busverbinding hebben, houden ook met Syntus een busverbinding. Syntus had volgens de provincie binnen de beoordelingscriteria (zoals de uitstoot, de kwaliteit van het vervoerplan en de marketingstrategie) het gunstigste aanbod.

“We zijn zeer tevreden met dit resultaat. Vooral omdat de gunning van de treinconcessie Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen aan Syntus nog maar kort geleden plaatsvond”, laat algemeen directeur Cees Anker van Syntus weten. “Voor ons is dit daarom een extra bijzondere gebeurtenis. We hebben de afgelopen periode met veel enthousiasme en inzet gewerkt aan een scherp en compleet aanbod voor dit gebied. Blijkbaar is dat gewaardeerd door de provincie.”

Trekpleisters

Met het aanbod wordt een aantal toeristische trekpleisters zoals het Henschotermeer en het Nationaal Militair Museum beter bediend. Daarnaast behouden alle kernen die in de huidige concessie een busverbinding hebben in de dienstregeling 2017 een bus, in de vorm van een gewone lijnbus dan wel in de vorm van een buurtbus. Syntus gaat met bussen rijden die minimaal de Europese dieselnorm euro VI hebben.

Nu de gunning is afgerond, is er nog een termijn van 6 weken waarin bezwaar kan worden ingediend, pas daarna wordt de gunning aan Syntus onherroepelijk. Vanaf dat moment publiceert de provincie het vervoersplan en meer informatie over bijvoorbeeld de routes, haltes en bussen op gemeenteniveau.

Vervoersplan

Tot 11 december 2016 blijft huidige vervoerder Connexxion rijden en verandert er voor de reiziger nog niets. De nieuwe concessie loopt tot eind 2023, binnen die tijd maakt Syntus elk jaar een nieuw vervoersplan.

De concessie van de provincie Utrecht gaat over het streekvervoer in de gemeenten De Ronde Venen, Lopik, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht (met uitzondering van Maarssen, Woerden, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Renswoude, Rhenen, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Wijk bij Duurstede, Woudenberg en het stadsvervoer van de stad Amersfoort.

Groeiend aantal gunningen

Vervoerbedrijf Syntus sleepte onlangs al de concessie voor het regionale treinvervoer tussen Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede in de wacht. Met die gunning is jaarlijks zo’n 17,5 miljoen euro gemoeid. Syntus rijdt ook busvervoer in Twente, Midden-Overijssel en op de Veluwe. Vorige maand trad prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau-van Vollenhoven als voorzitter toe tot de Raad van Advies. Het hoofdkantoor staat in Deventer.

Het bedrijf werd in 1993 opgericht door NS, Connexxion en het Franse Keolis. Keolis betaalde in 2012 één euro aan NS voor de overname van de helft van de aandelen van Syntus. Connexxion trok zich ook terug. Het staatsbedrijf had voor die verkoop nog miljoenen in Syntus gestoken om te voorkomen dat het regionale vervoersbedrijf failliet zou gaan. Keolis is met 60.000 medewerkers actief in 15 landen op verschillende continenten. De totale omzet over 2014 bedroeg € 5,6 miljard.

Lees ook:

Syntus sleept concessie Zwolle binnen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

2 reacties op “Syntus neemt busvervoer provincie Utrecht over van Connexxion”

Fred Bergman|14.07.15|15:56

In de Achterhoek [Gelderland] daar rijdt Arriva
Twente in Overijssel daar rijdt deze bovenstaande maatschappij

Martijn van Best|15.07.15|11:27

Dag Fred, bedankt voor de correctie. We hebben het aangepast!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.