Mansveld: excuses aan vrouw met niqaab in bus correct

Vervoerder Arriva heeft juist gehandeld door excuses aan te bieden aan de vrouw die onlangs in Breda door een buschauffeur werd geweigerd omdat ze een niqaab droeg, een gezichtsbedekkend islamitisch kledingstuk. Dat laat staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu weten in antwoord op kamervragen van PVV-kamerlid Machiel de Graaf.

Volgens de staatssecretaris had de buschauffeur de vrouw op dezelfde manier moeten behandelen als alle anders reizigers, omdat er op dit moment geen wettelijk verbod is op gezichtsbedekkende kleding. Door de vrouw te weigeren, handelde de chauffeur in strijd met de bedrijfsregels van Arriva. De excuses waren dus op zijn plaats, aldus Mansveld. De vrouw zette vorige maand een video online waarop te zien is hoe haar de toegang wordt geweigerd tot buslijn 327 tussen Breda en Tilburg.

Boerkaverbod

Overigens wil het kabinet een beperkt verbod voor gezichtsbedekkende kleding invoeren in onderwijs- en zorginstellingen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer. Niqaabs en boerka’s vallen daar onder, maar ook bivakmutsen en integraalhelmen. Volgens het kabinet is het in sommige gevallen ‘essentieel’ dat mensen elkaar kunnen aankijken, wanneer goede dienstverlening of de veiligheid van belang zijn. Er zijn in Nederland circa 350 boekadraagsters.

Het kabinetsvoorstel moet eerst nog worden goedgekeurd door de Raad van State (RvS). Het is niet de eerste keer dat er een voorstel voor de invoering van een dergelijk verbod is ingediend. Deze sneuvelden echter telkens omdat ze volgens de Raad van State in strijd waren met de vrijheid van godsdienst.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Mansveld: excuses aan vrouw met niqaab in bus correct | OVPro.nl

Mansveld: excuses aan vrouw met niqaab in bus correct

Vervoerder Arriva heeft juist gehandeld door excuses aan te bieden aan de vrouw die onlangs in Breda door een buschauffeur werd geweigerd omdat ze een niqaab droeg, een gezichtsbedekkend islamitisch kledingstuk. Dat laat staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu weten in antwoord op kamervragen van PVV-kamerlid Machiel de Graaf.

Volgens de staatssecretaris had de buschauffeur de vrouw op dezelfde manier moeten behandelen als alle anders reizigers, omdat er op dit moment geen wettelijk verbod is op gezichtsbedekkende kleding. Door de vrouw te weigeren, handelde de chauffeur in strijd met de bedrijfsregels van Arriva. De excuses waren dus op zijn plaats, aldus Mansveld. De vrouw zette vorige maand een video online waarop te zien is hoe haar de toegang wordt geweigerd tot buslijn 327 tussen Breda en Tilburg.

Boerkaverbod

Overigens wil het kabinet een beperkt verbod voor gezichtsbedekkende kleding invoeren in onderwijs- en zorginstellingen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer. Niqaabs en boerka’s vallen daar onder, maar ook bivakmutsen en integraalhelmen. Volgens het kabinet is het in sommige gevallen ‘essentieel’ dat mensen elkaar kunnen aankijken, wanneer goede dienstverlening of de veiligheid van belang zijn. Er zijn in Nederland circa 350 boekadraagsters.

Het kabinetsvoorstel moet eerst nog worden goedgekeurd door de Raad van State (RvS). Het is niet de eerste keer dat er een voorstel voor de invoering van een dergelijk verbod is ingediend. Deze sneuvelden echter telkens omdat ze volgens de Raad van State in strijd waren met de vrijheid van godsdienst.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.