Vervoerder Hermes moet cameratoezicht op personeel staken

Vervoersbedrijf Hermes mag beelden van beveiligingscamera’s in bussen niet langer inzetten om de eigen chauffeurs te controleren. Dat heeft de kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant bepaald. De ondernemingsraad (OR) van Hermes had over de kwestie een geschil met de leiding van het bedrijf. Hermes mag nog wel ‘mystery guests’ inzetten om het functioneren van personeel te beoordelen.

Volgens de rechter legt Hermes het beleid inzake camerabeelden te ruim uit. Beeldmateriaal mag alleen worden gebruikt wanneer buspersoneel vermoedelijk bij een misdrijf is betrokken of wanneer de politie of het Openbaar Ministerie (OM) de beelden opvragen.

Mystery guests

Hermes gebruikte de beelden echter ook wanneer sprake zou zijn van ‘laakbaar gedrag’ van personeel op de bus, zoals roken, bellen tijdens het rijden of onjuiste bejegening van een reiziger. Met het vonnis zet de kantonrechter een streep door dit beleid.

Hermes mag nog wel anonieme rijinstructeurs als ‘mystery guests’ blijven inzetten om het functioneren van individuele chauffeurs te controleren. Een chauffeur krijgt te horen dat er binnen vier weken een anonieme instructeur meerijdt die hem of haar beoordeelt op gedrag, houding en rijvaardigheid. De uitkomst van die beoordeling wordt met de chauffeur besproken en komt in het personeelsdossier.

Instemming

Omdat het om een personeelsbeoordeling gaat, meende het OR dat zij eerst met deze werkwijze had moet instemmen alvorens deze in 2010 van start ging. De OR kwam echter pas in oktober 2014 achter het bestaan van de mystery guests.

Volgens Hermes was het bedrijf niet verplicht instemming aan de OR te vragen omdat er geen sprake zou zijn van een gewijzigde regeling op het gebied van personeelsbeoordeling. Ook gaat het slechts om incidenteel gebruik van mystery guests. De rechter stelde de vervoerder op dit punt in het gelijk.

Werkklimaat

Connexxion, het moederbedrijf van Hermes, wil nog niet inhoudelijk op de uitkomst van de rechtszaak ingaan, omdat het vonnis nog wordt bestudeerd door de juristen van het bedrijf. Hermes verzorgt het busvervoer in Eindhoven en de stadsregio Arnhem-Nijmegen, in dat laatste gebied onder de merknaam Breng.

Uit een onderzoek dat eerder in opdracht van de OR en de directie is uitgevoerd, bleek dat er ‘een probleem is met de cultuur’ binnen Hermes en dat het ‘werkklimaat moet veranderen’. Het bedrijf zou onder andere worstelen met het ziekteverzuim van chauffeurs.

Auteur: Redactie

4 reacties op “Vervoerder Hermes moet cameratoezicht op personeel staken”

Rene bussen|13.08.15|10:24

Een vraag: bij de foto van de Hermes bussen lijkt het net of dat op het CS van Den Haag is, klopt dat?

Martijn van Best|13.08.15|16:01

Beste Rene,

Nee, deze foto is in Eindhoven genomen. Als je goed kijkt zie je op de voorkant van de bus ook staan ‘Eindhoven station’.

Roel Bartlema|31.08.15|14:39

Beste Martijn,
De foto is wel degelijk bij het Haagse centraal station genomen, om precies te zijn op het busplatform. Boven de Hermes-bus is de achtergevel van het station te zien, links een stukje van de gevel van het ministerie van OC&W, en rechts het nog niet verbouwde winkelcentrum Babylon met daaronder de achterkant van een HTM-bus. De richtingaanduiding ‘Eindhoven’ zegt natuurlijk niet zoveel, temeer omdat het ‘lijnnummer’ 999 wordt gebruikt voor bussen die buiten dienst zijn.

Martijn van Best|18.09.15|12:26

Bij nader inzien denk ik dat je hartstikke gelijk hebt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.