hermes bus

Eindhoven verruilt vaste lijn voor flexibel vervoer

hermes bus

Eindhoven verruilt vanaf maandag de vaste lijndienst 13 van het station naar de wijk Lievendaal voor een flexbus. Deze nieuwe dienst rijdt onder het nummer 513 een beperkte vaste route tussen Strijp S en de Loeffstraat in Lievendaal, andere haltes zijn alleen op afroep beschikbaar of door te melden bij het instappen. Het gaat om een proef van twee jaar van de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven en Connexxion-dochter Hermes. Het gaat om een proef, de oude lijn zou kampen met tegenvallende reizigersaantallen.

De flexbus komt in de plaats van de vaste lijndienst die één keer per uur in één richting heen en weer rijdt. De nieuwe lijn is een kleine bus die twee keer per uur beide richtingen rijdt, maar alleen doordeweeks. Een dergelijke proef met een flexbus werd eind 2014 al gestart in Helmond, waar lijn 552 rijdt tussen het station en de wijk Brandevoort.

Beperkte route

Lijn 513 moet bij station Strijp-S de HOV-route voeden richting het station. Op de beperkte vaste route mogen passagiers overal instappen. Passagiers kunnen zich laten afzetten op een kleine hoeveelheid andere plekken die van de route afwijken, waaronder een gezondheidscentrum.

Dat moeten ze wel minimaal tien minuten van tevoren telefonisch doorgeven aan de chauffeur, of melden bij het instappen. De chauffeurs zijn mensen met ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ en afkomstig van Ergon, een maatschappij voor werkvoorziening.

Nieuwe dienstregeling

Het gaat om milieuvriendelijke achtpersoonsbusjes. Volledig elektrisch vervoer bleek vanwege de hoge kosten niet haalbaar. Vanaf december 2016 gaat een nieuwe concessieperiode in voor de regio Zuid-oost Brabant. De partij die deze aanbesteding wint, moet mogelijk rekening houden met deze pilot.

De nieuwe dienstregeling van Hermes gaat maandag in. Behalve de komst van de Flexbus verandert er nog meer: zo is de dienstregeling van lijn 407 tussen het station en de High Tech Campus beter afgestemd op de vertrektijden van treinen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.