Extra busdiensten om asielzoekers naar AZC Ter Apel te vervoeren

Vanwege de grote hoeveelheid asielzoekers dat dagelijks de tocht maakt naar het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel, rijden er extra bussen van en naar het dorp. Dat hebben de provincies Drenthe en Groningen besloten in overleg met de gemeentes Emmen en Vlagtwedde en het COA (Centraal Opvang Asielzoekers). Met name buslijn 73 van Emmen naar Ter Apel heeft te maken met grote drukte vanwege de vele asielzoekers. Zij stranden ook geregeld onderweg van en naar het centrum op stations in Emmen, Utrecht of Amsterdam. 

Sinds kort rijdt eenmaal per uur een bus van lijn 73 vanuit station Emmen rechtstreeks naar de hoofdingang van het AZC in Ter Apel. Vanaf Emmen worden asielzoekers daarom zoveel mogelijk naar deze lijn verwezen. De bus is verder wel voor iedereen toegankelijk, dus ook voor reguliere reizigers naar Ter Apel. De bus rijdt door tot na middernacht. Daarnaast moet op iedere trein in Emmen een bus van lijn 73 aansluiten, ook ’s avonds.

Extra kosten

Er rijden waar nodig ook méér bussen op lijn 73. Bij de wijziging van de dienstregeling op 13 december van dit jaar wordt bekeken of deze extra bussen nog steeds nodig zijn. De rekening voor de extra diensten wordt opgepakt door de provincies Drenthe en Groningen. De gemaakte kosten gaan niet ten koste van het budget voor het reguliere openbaar vervoer, melden de provincies.

De gemeente Emmen liet vorige week als noodmaatregel al taxi’s rijden om gestrande asielzoekers van station Emmen naar het AZC in Ter Apel te brengen. Op de looproute van de bushalte naar het AZC ontstonden ook verkeersonveilige situaties met migranten op de weg.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.