Gemeente Harlingen wint duurzaamheidsprijs

De Friese gemeente Harlingen heeft een prijs gewonnen voor de meest duurzame mobiliteit. De gemeente kreeg een duurzaamheidsscore van 7,0 van kennisplatform CROW-KpVV en behaalde daarmee een hoger cijfer dan de andere 178 deelnemende gemeentes. Harlingen scoorde met de relatief schone bussen die er rijden, de goede luchtkwaliteit en het weinige gebruik van auto’s in de gemeente.

Busbedrijf Arriva rijdt in het concessiegebied rondom Harlingen met EEV-bussen en enkele nieuwe dieselbussen van het type Euro-6. Volgens CROW-KpVV stimuleren deze schone bussen en de goede bereikbaarheid in de gemeente de inwoners van Harlingen om de auto te laten staan en gebruik te maken van schonere vormen van vervoer. Bovendien worden de bewoners van Harlingen weinig belast met de emissie van vuile stoffen of met lawaai van autoverkeer.

Utrechtse bussen

De gemeente Utrecht won de prijs in de categorie duurzaamste mobiliteitssysteem. De gemeente kreeg de hoogste punten in deze categorie omdat de bussen van Mercedes-Benz die Qbuzz gebruikt in Utrecht relatief schoon zijn en omdat de inwoners vaak gebruik maken van deelauto’s. Onder de naam U-OV rijdt Qbuzz in Utrecht met Euro 6-bussen en wordt er in de binnenstad op enkele lijnen gebruik gemaakt van elektrische bussen. CROW-KpVV vond het terecht om een extra prijs uit te delen voor deze categorie omdat gemeentes met name daarop invloed kunnen uitoefenen. “De gemeente Utrecht is formeel niet zelf de OV-autoriteit, maar heeft natuurlijk wel groot belang bij het feit dat er nu schone bussen rondrijden in de stad”, aldus Jurgen de Haan, projectmanager Verkeer en Vervoer bij Crow-KpVV.

De gemeentes waar de oude dieselbussen vervangen zijn door Euro 6-bussen scoorden goed in de categorie mobiliteitssysteem. De nieuwe bussen stoten in vergelijking met de oude dieselbussen 38 procent minder stikstofoxide uit en 85 procent minder fijn stof en hebben dus veel minder schadelijke uitstoot. De gemeente Utrecht behaalde met haar totaalscore een gedeelde derde plaats met de gemeente Culemborg. De twee gemeentes kregen net wat minder punten dan Harlingen en de gemeente Heerenveen, die een tweede plaats wist binnen te slepen.

Indicatoren duurzaamheidsscore

De score voor meeste duurzame mobiliteit wordt opgebouwd uit verschillende indicatoren. Vijf daarvan hebben betrekking op de mate waarin mobiliteit bijdraagt aan duurzame doelen, zoals de luchtkwaliteit en CO2-emissie, terwijl de vijf andere indicatoren gericht zijn op het mobiliteitssysteem. Daarvoor onderzocht CROW-KpVV onder meer hoeveel carpoolplaatsen een gemeente heeft, hoeveel laadpalen er staan voor elektrische auto’s en hoeveel schone bussen er rijden.

Om de gemeentes te kunnen beoordelen, maakt CROW-KpVV gebruik van data die het kennisplatform al jaren verzamelt. Voor de schone bussen is gebruik gemaakt van de cijfers die het kennisplatform hier zelf per concessie over verzamelt en die het aan de inliggende gemeentes heeft toegedeeld.

CROW-KpVV

CROW-KpVV ontwikkelde de duurzaamheidsscore om gemeentes te stimuleren een betere duurzame mobiliteit na te jagen. Het onderzoeksbureau ondersteunt zo het landelijke overheidsbeleid om duurzaamheid te bevorderen en een goede balans te vinden tussen de groeiende mobiliteit en de effecten op het milieu, de gezondheid en de economie.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gemeente Harlingen wint duurzaamheidsprijs | OVPro.nl

Gemeente Harlingen wint duurzaamheidsprijs

De Friese gemeente Harlingen heeft een prijs gewonnen voor de meest duurzame mobiliteit. De gemeente kreeg een duurzaamheidsscore van 7,0 van kennisplatform CROW-KpVV en behaalde daarmee een hoger cijfer dan de andere 178 deelnemende gemeentes. Harlingen scoorde met de relatief schone bussen die er rijden, de goede luchtkwaliteit en het weinige gebruik van auto’s in de gemeente.

Busbedrijf Arriva rijdt in het concessiegebied rondom Harlingen met EEV-bussen en enkele nieuwe dieselbussen van het type Euro-6. Volgens CROW-KpVV stimuleren deze schone bussen en de goede bereikbaarheid in de gemeente de inwoners van Harlingen om de auto te laten staan en gebruik te maken van schonere vormen van vervoer. Bovendien worden de bewoners van Harlingen weinig belast met de emissie van vuile stoffen of met lawaai van autoverkeer.

Utrechtse bussen

De gemeente Utrecht won de prijs in de categorie duurzaamste mobiliteitssysteem. De gemeente kreeg de hoogste punten in deze categorie omdat de bussen van Mercedes-Benz die Qbuzz gebruikt in Utrecht relatief schoon zijn en omdat de inwoners vaak gebruik maken van deelauto’s. Onder de naam U-OV rijdt Qbuzz in Utrecht met Euro 6-bussen en wordt er in de binnenstad op enkele lijnen gebruik gemaakt van elektrische bussen. CROW-KpVV vond het terecht om een extra prijs uit te delen voor deze categorie omdat gemeentes met name daarop invloed kunnen uitoefenen. “De gemeente Utrecht is formeel niet zelf de OV-autoriteit, maar heeft natuurlijk wel groot belang bij het feit dat er nu schone bussen rondrijden in de stad”, aldus Jurgen de Haan, projectmanager Verkeer en Vervoer bij Crow-KpVV.

De gemeentes waar de oude dieselbussen vervangen zijn door Euro 6-bussen scoorden goed in de categorie mobiliteitssysteem. De nieuwe bussen stoten in vergelijking met de oude dieselbussen 38 procent minder stikstofoxide uit en 85 procent minder fijn stof en hebben dus veel minder schadelijke uitstoot. De gemeente Utrecht behaalde met haar totaalscore een gedeelde derde plaats met de gemeente Culemborg. De twee gemeentes kregen net wat minder punten dan Harlingen en de gemeente Heerenveen, die een tweede plaats wist binnen te slepen.

Indicatoren duurzaamheidsscore

De score voor meeste duurzame mobiliteit wordt opgebouwd uit verschillende indicatoren. Vijf daarvan hebben betrekking op de mate waarin mobiliteit bijdraagt aan duurzame doelen, zoals de luchtkwaliteit en CO2-emissie, terwijl de vijf andere indicatoren gericht zijn op het mobiliteitssysteem. Daarvoor onderzocht CROW-KpVV onder meer hoeveel carpoolplaatsen een gemeente heeft, hoeveel laadpalen er staan voor elektrische auto’s en hoeveel schone bussen er rijden.

Om de gemeentes te kunnen beoordelen, maakt CROW-KpVV gebruik van data die het kennisplatform al jaren verzamelt. Voor de schone bussen is gebruik gemaakt van de cijfers die het kennisplatform hier zelf per concessie over verzamelt en die het aan de inliggende gemeentes heeft toegedeeld.

CROW-KpVV

CROW-KpVV ontwikkelde de duurzaamheidsscore om gemeentes te stimuleren een betere duurzame mobiliteit na te jagen. Het onderzoeksbureau ondersteunt zo het landelijke overheidsbeleid om duurzaamheid te bevorderen en een goede balans te vinden tussen de groeiende mobiliteit en de effecten op het milieu, de gezondheid en de economie.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.