Qbuzz, bus, U-OV, Utrecht

Qbuzz verliest kort geding over werkonderbreking Utrecht

Bus- en trampersoneel van U-OV in Utrecht mag donderdagochtend staken tussen 05.00 en 08.30 uur. Qbuzz had een kort geding aangespannen bij de rechter om de werkonderbreking tegen te gaan, maar de rechter heeft de vordering afgewezen. “Deze staking is dus blijkbaar niet buitenproportioneel”, aldus Eric Vermeulen, bestuurder bij Abvakabo FNV. 

De FNV organiseert de werkonderbreking omdat de vakbond het niet eens is met het loonakkoord voor overheidspersoneel dat op 10 juli is gesloten door drie andere vakbonden. Qbuzz spande daarop een kort geding aan omdat ze vond dat Qbuzz geen partij was in het loonakkoord. Verder vond ze dat de geplande werkonderbreking een te zwaar middel was en heel veel reizigers in Utrecht overlast zou bezorgen. Van de rechter mag de werkonderbreking echter doorgaan. Vermeulen: “We organiseren deze actie niet omdat we dat leuk vinden of om reizigers dwars te liggen. We kunnen niet anders, omdat medewerkers in de branche anders een groot deel van hun pensioen kwijtraken.”

Motivering rechter

De rechter komt maandag pas met een motivering voor zijn beslissing en heeft alleen gezegd dat de werkonderbreking door mag gaan. “Qbuzz vond dat de actie te zwaar was. Maar waarschijnlijk vindt de rechter dat de werkonderbreking in verhouding staat tot de ernst van de pensioenverlaging waartegen wij morgen staken”, zo vertelt Vermeulen.

Ongeveer driehonderd bussen en trams zullen ’s ochtends stil blijven staan. Qbuzz verwacht dat het openbaar vervoer rondom Utrecht tot zeker 10.30 uur verstoord is en adviseert reizigers om voor alternatief vervoer te zorgen of om later van huis te gaan. In Amsterdam staken de buschauffeurs en trambestuurders ook.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.