Volvo wint prijs met veilig stabilisatiesysteem bus

De Volvo bussen hebben de eerste prijs in de wacht gesleept in de categorie Veiligheid tijdens de conferentie Busworld in Kortrijk. Deze categorie is onderdeel van de verkiezing voor beste Europese Bus. Volvo ontving de speciale vermelding en het daarbijbehorende ECW-label voor een nieuw stabilisatie-systeem in het stuur, de Volvo Dynamic Steering (VDS).

De VDS moet ervoor zorgen dat het besturen van een bus niet alleen veiliger wordt, maar ook minder zwaar voor de buschauffeur. Volvo gaat dit systeem de komende maand installeren in alle lange-afstandsbussen in Europa.

 Licht sturen

Dit nieuwe systeem zal het voor chauffeurs met name gemakkelijker maken om bij lage snelheden te sturen. Chauffeurs zullen vooral een verschil merken wanneer ze achteruit moeten rijden. Volvo verwacht dat het systeem ervoor zorgt dat het sturen van een bus bij lage snelheden ongeveer 75 procent minder intensief zal zijn.

Daarnaast stabiliseert het systeem het trillen van het stuur wanneer de bus over een ongelijk wegdek rijdt. Daardoor beweegt het stuur zo min mogelijk onnodig tijdens het rijden. De VDS zal in Europa worden ingezet bij de Volvo 9500, 9700 en 9900 en bij Euro 6-bussen met een 8 en een 11 litermotor.

Nominatie

Naast de categorie veiligheid, geeft de jury op Busworld ook een ECW-label voor de categorieën Ecologie, Comfort en Ergonomie en Styling en Design. De jury kent de Grand Award Bus 2015 toe aan de bus die op alle categorieën de meeste punten scoort.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.