Connexxion, bus

Connexxion plaatst kaartautomaten op haltes in Almere

Vervoerder Connexxion gaat bij drie bushaltes in Almere kaartautomaten plaatsen. Bij die kaartautomaten kunnen reizigers zonder OV-chipkaart alvast een vervoerbewijs kopen. Normaal moeten deze reizigers een buskaartje kopen bij de buschauffeur. Connexxion en de gemeente Almere willen testen of dit voor de dienstregeling voordeel oplevert.   

Chauffeurs zijn nu tijd kwijt aan het verkopen van kaartjes en teruggeven van wisselgeld, legt concessiemanager Rick de Vries uit. Die tijd zou bespaard worden op het moment dat reizigers al bij de halte een kaartje kopen. Bij deze nieuwe kaartautomaten kunnen reizigers bovendien hun OV-chipkaart opladen.

Kaartverkoop

Uit de kaartautomaten komen geen papieren halfuurkaartjes meer, maar kaartjes met een OV-chip die na één reis weggegooid kunnen worden. Reizigers moeten dus inchecken nadat ze het kaartje hebben gekocht. Wanneer de reizigers binnen een half uur overstappen op een andere bus, moeten ze uitchecken in de ene bus en weer inchecken in de volgende bus. “De komende tijd zullen er infoteams bij de kaartautomaten staan om uitleg te geven en reizigers te helpen”, legt De Vries uit.

Deze kaartautomaten worden geplaatst op de bushaltes Passage, Stadhuisplein en Flevoziekenhuis in Almere. Reizigers kunnen alleen met de pinpas betalen bij deze automaten. “We willen elke mogelijke vorm van vandalisme tegengaan, dus er zit geen geld in de automaat”, aldus De Vries. Voor de reizigers die contant willen betalen, bestaat er nog steeds de mogelijkheid om bij de chauffeur een kaartje te kopen.

Gemeente

De kaartautomaten blijven sowieso in gebruik tot de concessie in Almere afloopt in december 2017, maar Connexxion maakt na de eerste twee maanden een rapportage over haar bevindingen voor de gemeente Almere. Met de verkoop van deze kaartjes kan namelijk ook bekeken worden hoe de reizigersstromen zijn.

De gemeente heeft hier interesse in omdat er een nieuwe concessie aan zit te komen, vertelt De Vries. De concessiemanager kan niet precies zeggen hoeveel mensen jaarlijks nog een los kaartje kopen bij de buschauffeur, maar volgens hem zijn het er flink wat meer dan 100.000. De gemeente Almere heeft deze kaartautomaten gesubsidieerd.

OV-chipkaart

Het papieren halfuurkaartje gaat volledig verdwijnen uit het busvervoer in Almere. Connexxion heeft het plan om vanaf januari 2016 alleen nog maar OV-chipkaarten te verkopen. De losse buskaartjes die de reizigers op dat moment bij de chauffeur kopen, krijgen dan dus ook een chip. Reizigers moeten wel in- en uitchecken, maar na afloop kunnen de reizigers het kaartje weggooien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Connexxion plaatst kaartautomaten op haltes in Almere”

Buschauffeur Erik|15.11.15|11:49

Dit zou in Groningen (@OVbureau) ook goed werken. Ik bedoel dan het laatste gedeelte van het artikel. Er wordt nu teveel zwart gereden op Euro-kaartjes omdat ze niet hoeven in te checken. Chauffeur kan de geldigheid vaak niet goed controleren.

Werner Olde Kalter|17.11.15|17:18

Beste erik

Dit gaat niet werken

Bij Qbuzz lopen de zaken nu eenmaal niet goed

Er wordt bij Qbzz meer geld verkwist dan dat het ,, zogenaamde zwart rijden ,, zou kosten

En als je oprecht de feiten bekijkt weeet je dat je argumenten niet kloppen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.