Arriva wint busconcessie in ZO-Friesland en de Waddeneilanden

Vervoerder Arriva heeft de concessie gegund gekregen om de komende jaren het busvervoer in Zuidoost-Friesland en op de Waddeneilanden te mogen verzorgen. De concessie heeft een looptijd van vier jaar met een optie op twee jaar verlenging. Nu rijdt Qbuzz nog in Zuidoost-Friesland. De provincie betaalt ruim 12 miljoen euro per jaar voor deze concessie.

Arriva mag het busvervoer in Zuidoost-Friesland vanaf 11 december 2016 gaan verzorgen en op de Waddeneilanden vanaf 1 januari 2017. Deze concessie heeft dezelfde einddatum als de concessies in andere delen van de provincie. In 2020 wil de provincie Friesland namelijk het openbaar vervoer in heel Friesland in één keer aanbesteden.

Euro VI en elektrische bussen

Arriva gaat in deze regio met 80 bussen rijden, waarvan 7 HOV-bussen worden overgenomen van de huidige vervoerder. Ook gaat Arriva in Zuidoost-Friesland met Euro VI-bussen rijden en op de Waddeneilanden met nieuwe elektrische bussen. Er wordt al op Schiermonnikoog met elektrische bussen gereden door Arriva. De provincie Friesland zei bij de aanbesteding veel waarde te hechten aan duurzaamheid. Daarnaast worden de nieuwe bussen uitgerust met gratis wifi en USB-oplaadpunten bij elke zitplaats.

“We zijn ontzettend blij en verheugd om het vervoer in deze regio weer te mogen verzorgen, helemaal omdat we dat heel goed kunnen uitvoeren in combinatie met onze huidige gebieden, de Noordelijke treinlijnen en de busregio Noord- en Zuidwest-Fryslân”, aldus Anne Hettinga, de directeur van Arriva Nederland.

Dienstregeling

Arriva belooft een dienstregeling te maken met goede en frequente verbindingen, die goed aansluiten op het treinvervoer en de bussen in Noord- en Zuidwest-Friesland. Ook in die regio’s verzorgt Arriva het vervoer. Verder wil Arriva op diverse HOV-lijnen de frequentie verhogen en in alle kleine kernen in de regio een vorm van openbaar vervoer hebben. In de gemeente Ooststellingwerf wordt begonnen met een elektrische deelauto.

De provincie Friesland zegt voor Arriva te hebben gekozen omdat deze partij het beste scoorde op kwaliteit en prijs. Tegen de gunning is nog bezwaar en beroep mogelijk. De andere inschrijvers waren Connexxion, EBS en Qbuzz.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.