Evolans Hermes Eindhoven

Busconcessie ZO-Brabant aan enige inschrijver Hermes gegund

Evolans Hermes Eindhoven

Vervoerder Hermes mag het busvervoer in Zuidoost-Brabant gaan verzorgen tussen december 2016 en 2025. Hermes was de enige inschrijver op de concessie, maar de afgelopen weken moest de provincie Noord-Brabant nog wel beoordelen of de inschrijving van de busvervoerder voldeed aan de concessievoorwaarden die de provincie gesteld had. Hermes is van plan om in 2020 al volledig elektrisch te gaan rijden in de stad Eindhoven. 

De looptijd van de concessie is 10 jaar en heeft een beschikbaar subsidiebudget van 21 miljoen per jaar. Ook nu rijdt de dochteronderneming van Connexxion al in Zuidoost-Brabant, maar die concessie loopt in december 2016 af.

Vraaggericht vervoersaanbod

Volgens Connexxion heeft de provincie Brabant in de concessie Zuidoost-Brabant ambitieuze doelen gesteld op het gebied van duurzaamheid, innovatie en mobiliteit. “Moedermaatschappij Transdev investeert daarom tientallen miljoen euro’s”, aldus Connexxion. “Met de gestelde doelen is deze concessie een van de meest vooruitstrevende in Nederland en Europa.”

De provincie Noord-Brabant wilde dat de vervoerder zou bijdragen aan de ambitie van de provincie om in 2025 alle bussen in Zuidoost-Brabant zonder schadelijke uitstoot te laten rijden. Connexxion heeft daarom beloofd vanaf 2020 alleen nog maar elektrische bussen laten rijden in de stad Eindhoven en in 2025 ook in de rest van de regio. De vervoerder zal het nieuwe wagenpark gefaseerd gaan invoeren, om te voorkomen dat goede en nog schone bussen stil komen te staan.

HOV-vervoer

Voor de stedelijke Hoogwaardig Openbaar Vervoer-lijnen (HOV) werd een wervend voertuig gevraagd. Connexxion begint daarom met de inzet van het model Evolans. Dit model sluit aan op de Volans Lijn van de Provincie Noord-Brabant. Die elektrische bussen voertuigen zijn 18 meter lang en gaan hoogfrequent rijden naar de belangrijkste Eindhovense bestemmingen, zoals Eindhoven Airport en de High Tech Campus.

Connexxion gaat ook veel samenwerken met verschillende Brabantse ondernemingen en onderwijsinstellingen. Hermes zal samen met partners als de TU/Eindhoven en busleverancier VDL onderzoeken en testen welke nul-uitstoot-bussen, in combinatie met de bijbehorende laadinfrastructuur, technisch, functioneel en economisch de beste keus zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Busconcessie ZO-Brabant aan enige inschrijver Hermes gegund”

Paul Lamote|20.12.15|17:10

Een groot deel van het budget gaat op aan verkapte subsidie voor VDL.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.