Connexxion, bus

Connexxion moet 7,5 miljoen terugbetalen aan Belastingdienst

Connexxion moet aan de Belastingdienst een bedrag van 7,5 miljoen euro terugbetalen, omdat de vervoerder onterecht extra belastingaftrek heeft geclaimd. Verder heeft de vervoerder ook nog een boete van 45.000 euro gekregen. 

Een medewerker van Connexxion heeft in de zomer van 2010 afspraken gemaakt met een instelling voor middelbare beroepsopleidingen om de looptijd van enkele opleidingen te verlengen. Hierdoor kon Connexxion extra belastingaftrek claimen en pleegde de vervoerder dus belastingfraude. Dit bedrag moet de vervoerder nu terugbetalen.

Miljoenenclaim

De fraude kwam aan het licht na een controle van de Belastingdienst in 2014. Hierna volgde een onderzoek van de FIOD, waarin bewezen werd dat een opleidingscoördinator van de vervoerder afspraken had gemaakt om de looptijd te verlengen van een beroepsopleiding die door personeelsleden van Connexxion gevolgd kon worden.

Volgens het Functioneel Parket is hierdoor ‘valsheid in geschrifte’ gepleegd. Connexxion heeft inmiddels maatregelen getroffen om dergelijke zaken in de toekomst te voorkomen en heeft de 7,5 miljoen euro aan de Belastingdienst overgeschreven.

Openbaar Ministerie

Connexxion heeft ook het bedrag van de sanctie overgemaakt aan de Belastingdienst. Die boete was opgelegd door het Functioneel Parket, bovenop de terugbetaling van de 7,5 miljoen. Het Functioneel Parket is een specialistisch, landelijk opererend onderdeel van het Openbaar Ministerie, dat zich bezighoudt met de bestrijding van complexe fraude en milieucriminaliteit en met de afwikkeling van complexe ontnemingszaken.

Het Openbaar Ministerie noemde de boete passend bij het gepleegde strafbare feit en zei dat een rechter dezelfde straf zou hebben opgelegd. Er hoefde echter geen rechter aan te pas te komen, omdat het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en Connexxion de zaak konden afdoen met deze transactie.

Gevolgen aanbesteding

Volgens Connexxion heeft de kwestie geen gevolgen voor de eigen verklaring bij aanbestedingen. “De zaak heeft zich meer dan vier jaar geleden afgespeeld. Bovendien is er geen sprake van een veroordeling, maar van een schikking”, zegt Connexxion-woordvoerder Hendri Beltman.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.