Qbuzz maakt bezwaar tegen gunning ZO-Friesland aan Arriva

Qbuzz maakt bezwaar tegen de gunning van de busconcessie in Zuidoost-Friesland en de Waddeneilanden aan Arriva. Qbuzz is de huidige vervoerder in de regio, maar vanaf december 2016 mag Arriva het busvervoer hier verzorgen. Voor deze concessie is een subsidie beschikbaar van ruim 12 miljoen euro per jaar.

Na de gunning konden de andere inschrijvers nog bezwaar indienen en die termijn liep dinsdag af. Waarom Qbuzz bezwaar aantekent tegen de gunning is nog niet bekend. Dit moet de vervoerder uiterlijk op 16 februari laten weten.

Eén vervoerder in heel Friesland

De busconcessie in deze gebieden loopt slechts vier jaar. Hierna wil de provincie het vervoer in de gehele provincie in één keer aan één vervoerder gunnen. Wanneer Arriva het vervoer in de provincie mag gaan verzorgen, zal al vanaf 1 januari 2017 sprake zijn van één vervoerder. Ook in Noord- en Zuidwest-Friesland verzorgt Arriva busvervoer en bovendien verzorgt deze vervoerder treinvervoer op regionale lijnen in de provincie.

De bieding van Qbuzz op de busconcessie in Zuidoost-Friesland afgelopen jaar kwam voor velen onverwacht, omdat NS en haar dochterondernemingen geen ‘onomkeerbare stappen’ zouden mogen nemen voordat er duidelijkheid kwam over de heroriëntatie bij NS. De NS verklaarde destijds echter dat Qbuzz meedeed aan de concessie in Zuidoost-Friesland, omdat Qbuzz daar ook nu al rijdt. Daarop zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dat Qbuzz ook mocht proberen om andere regionale OV-concessies te winnen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Qbuzz maakt bezwaar tegen gunning ZO-Friesland aan Arriva”

kees boer|03.02.16|20:20

Ik juich een vervoerder in de provincie Friesland toe,doch voor enkele lange afstandsbuslijnen zou eventueel een uitzondering kunnen worden gemaakt,mits als ze overstapvrij zijn zoals Alkmaar-Leeuwarden en zo zou de bus Groningen-Emmeloord weer door moeten rijden tot aan Lelystad

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.