9292

9292 neemt Zeeuwse haltetaxi in de reisplanner op

Voortaan is de Zeeuwse haltetaxi zichtbaar in de reisplanner van 9292. Deze haltetaxi rijdt op trajecten of momenten waarop lijnbussen niet meer rijden en is dus een aanvulling op de lijnbussen. Maar omdat dergelijke vervoersmodaliteiten geen dienstregeling hebben, worden die gewoonlijk niet meegenomen in traditionele reisplanners. “We gebruiken de reiziger als uitgangspunt; zij moeten een reis van A naar B kunnen plannen”, verklaart algemeen directeur van 9292 Stefan Hulman, de keuze. 

Nu vraagafhankelijk vervoer steeds vaker wordt ingezet als vervanging of aanvulling op het traditionele OV, vindt 9292 het belangrijk om dit vraagafhankelijke vervoer zichtbaar te maken in de reisplanner. 9292 wil door een combinatie te maken van lijndienst, buurtbus en haltetaxi alle mogelijke reizigers een mobiliteitsgarantie geven. “Als vormen van vervoer veranderen, dan veranderen we mee. We houden de ontwikkelingen in de markt daarom nauw in de gaten”, aldus Hulman.

Haltetaxi

9292 is enige tijd bezig geweest om in samenwerking met de Provincie Zeeland te zoeken naar de beste manier om reizigers te voorzien van informatie over deze vorm van vervoer. Nu wordt de haltetaxi in de reisplanner getoond met een fictieve dienstregeling, gecombineerd met extra reisinformatie. Er wordt dus aangegeven dat de dienstregeling geen exacte tijd betreft en dat de reiziger de taxi moet reserveren. De reiziger wordt via een banner op de site van 9292 meteen doorgestuurd naar de site van haltetaxi waar hij de taxi kan reserveren.

De ontwikkeling van deze fictieve dienstregeling was nodig, omdat deze taxi’s niet rijden volgens een dienstregeling. Als de taxi niet vooraf gereserveerd wordt, komt de taxi niet bij de halte langs. Die fictieve planning is gebaseerd op aannames voor de ritplanninng. De haltetaxi sluit namelijk aan op de dienstregeling van de lijnbus. Volgens 9292 heeft de reiziger door deze fictieve planning toch een goede indicatie van de reistijd voor de reis die hij wil maken.

Mobiliteitsgarantie

Overigens zijn verschillende andere vormen van vraagafhankelijk vervoer in Noord-Brabant ook al opgenomen in de reisplanner van 9292. Susan Zethof, relatiemanager 9292: ”We hebben we ambitie om komend jaar met nog meer provincies en gemeentes samen te werken om andere vormen van vervoer op te nemen in onze planner. Een dienstregeling toevoegen is nu mogelijk, maar we kijken ook naar andere mogelijkheden die wellicht nog beter passen bij het soort vervoer. Ieder gebied heeft immers een andere behoefte. Uitgangspunt blijft dat we de reiziger helpen zijn reis zo goed mogelijk te plannen.”

Lees ook: Vervoer zonder dienstregeling nu ook in reisadvies 9292

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.