Dronken buschauffeur van RET geschorst na botsing

Vervoerder RET heeft de buschauffeur geschorst die maandagmiddag frontaal tegen een boom reed. De chauffeur van de RET-bus was namelijk dronken en RET hanteert een zerotolerancebeleid tegenover het gebruik van alcohol. De chauffeur loopt het risico op staande voet ontslagen te worden. De passagier in de bus en de chauffeur raakten niet gewond bij het ongeluk.

De bus liep wel veel blikschade op. Door de botsing werd bovendien de boom met wortel en al uit de grond getrokken. De bus moest door een bergingsbedrijf worden weggesleept. RET meldt tegenover het Reformatorisch Dagblad dat andere collega’s verontwaardigd hebben gereageerd op deze gebeurtenis.

Dronken chauffeur

De chauffeur reed maandag rond 17.00 uur tegen een boom op de Churchillsingel in Vlaardingen. Op dat moment zat er slechts één passagier in de bus. De politie heeft bevestigd dat de chauffeur dronken was. De buschauffeur blies tijdens een blaastest namelijk 255 UGL, dat staat ongeveer gelijk aan een promillage van 0,6. De ondergrens is 225 UGL. Het is onduidelijk of de chauffeur al dronken was op het moment dat hij begon aan zijn dienst of dat hij tijdens zijn shift heeft gedronken.

Pedro Peters liet weten opgelucht te zijn dat er geen gewonden zijn bij het ongeval. RET heeft een onderzoek ingesteld naar het ongeval. Het Openbaar Ministerie moet nog beslissen of de chauffeur vervolgd wordt voor het veroorzaken van het ongeluk.

Alcoholbeleid

RET zegt er alles aan te doen om de medewerkers bewust te maken van de verantwoordelijkheden die zij als chauffeur hebben. Chauffeurs worden verder op basis van steekproeven getest op het gebruik van alcohol. Maar uiteindelijk is het de eigen verantwoordelijkheid van de chauffeur om niet te drinken als hij moet rijden. Het is bijna niet mogelijk om maatregelen in te stellen waarmee dergelijke incidenten compleet voorkomen kunnen worden.

In 2013 veroorzaakte een buschauffeur van de RET ook een aanrijding omdat hij onder de invloed was van alcohol. Deze chauffeur botste tegen twee geparkeerde auto’s aan en reed hierna door, maar werd door een politieagent aangehouden en moest een blaastest ondergaan. Deze chauffeur werd ook direct op non-actief gesteld door RET en later ontslagen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.