Connexxion, bus, station Hoorn

Inwoners Noord-Holland mogen meedenken over nieuwe OV-concessie

Connexxion, bus, station Hoorn

OV-reizigers, inwoners en bedrijven uit de regio Noord-Holland Noord mogen meedenken over de wijze waarop het OV met ingang van de nieuwe concessie in Noord-Holland Noord vormgegeven moet worden. De provincie Noord-Holland heeft niet alleen gemeenten en reizigersorganisaties om advies gevraagd over het Programma van Eisen, maar ook andere betrokkenen uitgenodigd om hun mening te geven. Het Programma van Eisen bevat alle eisen en ambities die de provincie bij de aanbesteding heeft en waaraan de nieuwe vervoerder moet voldoen.

De nieuwe concessie in Noord-Holland Noord gaat in op 22 juli 2018 en duurt tot halverwege 2028. Alle betrokken krijgen nu tot 15 mei de mogelijkheid om schriftelijk te reageren op het voorlopige programma van Eisen. Hierna geeft de provincie in de Nota van Zienswijzen nog een reactie op alle adviezen, zienswijzen en reacties die ze heeft ontvangen. Het definitieve Programma van Eisen wordt pas in de zomer van 2016 vastgesteld.

Aanbod

In het huidige Programma van Eisen is in ieder geval opgenomen dat het huidige aanbod in Noord-Holland Noord zoveel mogelijk in stand gehouden moet worden. Vervoerders worden echter wel aangespoord om in te spelen op de specifieke vraag naar openbaar vervoer en krijgen ze de mogelijkheid om aansluiting te zoeken bij lokale initiatieven. Dit kan een verdere ontwikkeling zijn van de Texelhopper, maar ook aansluiting bij bijvoorbeeld wmo-vervoer.

Ook moet het openbaar vervoer in de nieuwe concessie flink verduurzamen. Net zoals de meeste andere provincies wil de provincie Noord-Holland dat de omslag naar zero emissie wordt gemaakt en in 2025 moet minimaal de helft van alle bussen emissievrij rijden. In de daaropvolgende jaren moet de gehele vloot CO2-neutraal gaan rijden.

Overigens mogen vervoerders zelf beslissen voor welke groene brandstof ze kiezen. Elektrische bussen behoren dus tot de mogelijkheid, maar ook andere opties zoals waterstof mogen ingezet worden. “Door eisen te stellen op het gebied van uitstoot van het materieel en beperkingen van het geluidsniveau draagt de provincie bij aan de leefbaarheid van de omgeving”, aldus de provincie. De formele gunning van de concessie Noord-Holland Noord vindt begin 2017 plaats.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Inwoners Noord-Holland mogen meedenken over nieuwe OV-concessie”

Paul Lamote|03.04.16|15:08

Zo lang zero-emissie een gigantische kostenverhoging betekent zal het gevolg kaalslag zijn in het voorzieningenniveau.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Inwoners Noord-Holland mogen meedenken over nieuwe OV-concessie | OVPro.nl
Connexxion, bus, station Hoorn

Inwoners Noord-Holland mogen meedenken over nieuwe OV-concessie

OV-reizigers, inwoners en bedrijven uit de regio Noord-Holland Noord mogen meedenken over de wijze waarop het OV met ingang van de nieuwe concessie in Noord-Holland Noord vormgegeven moet worden. De provincie Noord-Holland heeft niet alleen gemeenten en reizigersorganisaties om advies gevraagd over het Programma van Eisen, maar ook andere betrokkenen uitgenodigd om hun mening te geven. Het Programma van Eisen bevat alle eisen en ambities die de provincie bij de aanbesteding heeft en waaraan de nieuwe vervoerder moet voldoen.

De nieuwe concessie in Noord-Holland Noord gaat in op 22 juli 2018 en duurt tot halverwege 2028. Alle betrokken krijgen nu tot 15 mei de mogelijkheid om schriftelijk te reageren op het voorlopige programma van Eisen. Hierna geeft de provincie in de Nota van Zienswijzen nog een reactie op alle adviezen, zienswijzen en reacties die ze heeft ontvangen. Het definitieve Programma van Eisen wordt pas in de zomer van 2016 vastgesteld.

Aanbod

In het huidige Programma van Eisen is in ieder geval opgenomen dat het huidige aanbod in Noord-Holland Noord zoveel mogelijk in stand gehouden moet worden. Vervoerders worden echter wel aangespoord om in te spelen op de specifieke vraag naar openbaar vervoer en krijgen ze de mogelijkheid om aansluiting te zoeken bij lokale initiatieven. Dit kan een verdere ontwikkeling zijn van de Texelhopper, maar ook aansluiting bij bijvoorbeeld wmo-vervoer.

Ook moet het openbaar vervoer in de nieuwe concessie flink verduurzamen. Net zoals de meeste andere provincies wil de provincie Noord-Holland dat de omslag naar zero emissie wordt gemaakt en in 2025 moet minimaal de helft van alle bussen emissievrij rijden. In de daaropvolgende jaren moet de gehele vloot CO2-neutraal gaan rijden.

Overigens mogen vervoerders zelf beslissen voor welke groene brandstof ze kiezen. Elektrische bussen behoren dus tot de mogelijkheid, maar ook andere opties zoals waterstof mogen ingezet worden. “Door eisen te stellen op het gebied van uitstoot van het materieel en beperkingen van het geluidsniveau draagt de provincie bij aan de leefbaarheid van de omgeving”, aldus de provincie. De formele gunning van de concessie Noord-Holland Noord vindt begin 2017 plaats.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Inwoners Noord-Holland mogen meedenken over nieuwe OV-concessie”

Paul Lamote|03.04.16|15:08

Zo lang zero-emissie een gigantische kostenverhoging betekent zal het gevolg kaalslag zijn in het voorzieningenniveau.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.