Syntus, bus, Apeldoorn

Syntus: cash weren uit bus moet landelijk aangepakt worden

Syntus hoopt dat alle Nederlandse vervoerders samen aan een oplossing gaan werken om contant geld te weren uit bussen, zodat chauffeurs minder risico lopen om overvallen te worden. Volgens de vervoerder werkt het weren van contant geld op de bus alleen als alle vervoerders tegelijkertijd stoppen met het accepteren van cash. Nadat een buschauffeur in Apeldoorn maandag werd overvallen, neemt de vervoerder in deze stad al extra maatregelen om de veiligheid voor de medewerkers te verbeteren.

Syntus is na de overval meteen in gesprek gegaan met de vakbonden en de Ondernemingsraad en heeft in Apeldoorn al afspraken gemaakt met een beveiligingsbedrijf dat extra controles uitvoert. Ook heeft Syntus gesproken met de politie. Syntus komt nog voor 1 mei met een integraal plan van aanpak om contant geld helemaal te weren uit de bussen.

Nieuwe betaalmethoden

Syntus-chauffeurs hebben nu hoogstens 25 euro bij zich, maar de vervoerder zou het liefste zien dat reizigers zo snel mogelijk louter nog maar met een OV-chipkaart of via nieuwe betaalmethoden kunnen afrekenen. Tot dit mogelijk is, zorgt de vervoerder in ieder geval voor meer intensieve controles en extra toezicht in Apeldoorn om de veiligheid voor alle medewerkers en reizigers te verhogen.

“We zijn blij dat de politie met extra toezicht en intensieve controle bijdraagt aan het verhogen van de veiligheid voor onze medewerkers en reizigers”, aldus directeur Operations Richard Bruns. De vervoerder gaat bovendien in overleg met opdrachtgevers en toezichthouders in de andere vervoersgebieden om ook hier deze extra controles te organiseren.

Werk neerleggen

De chauffeurs in Apeldoorn legden dinsdagochtend tijdelijk het werk neer om aan de werkgever duidelijk te maken dat het weren van contant geld een urgent probleem was. Syntus is daarom hard aan de slag met de ontwikkeling van nieuwe maatregelen in de eigen concessiegebieden, maar omdat het een landelijk en maatschappelijk probleem is, moet het ook landelijk aangepakt worden.

Overigens is de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) al in gesprek met de Ministeries van Infrastructuur & Milieu en Veiligheid & Justitie om een gezamenlijke oplossing te vinden voor dit landelijke probleem. Syntus is ook betrokken bij de FMN.

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Syntus: cash weren uit bus moet landelijk aangepakt worden”

Paul Lamote|06.04.16|17:36

Welke nieuwe betaalmethoden? Ik zie tot nu toe nog helemaal niets.

Harm Haringsma|07.04.16|12:56

Contant geld is een normaal en wettig betaalmiddel. Dit zou nooit geweerd mogen worden. Dit is het paard achter de wagen spannen. Als er veel overvallen zijn moeten deze misdadigers gewoon opgepakt worden en een enorme gevangenisstraf krijgen. Of een grote boete, zodat ze het in het vervolg wel laten. Of pas de wet aan, opdat buschauffeurs zich mogen verweren, desnoods met een taser of wat dan ook. Of zet op elke bus een beveiliger, dan stoppen deze overvallen vanzelf!

Harm Haringsma|07.04.16|13:08

Nog een mooie gedachte: “Wat is er mis met GRATIS Openbaar Vervoer?” Is het probleem van busovervallen meteen opgelost. Iedereen blij, de buschauffeurs, de reizigers, files op autowegen opgelost en ga zo maar door.

Denk eens na … Waarom kan het OV niet gratis? Natuurlijk kan het wel. Hooguit de staat wil niet.

Is dit misschien iets voor een Referendum?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Syntus: cash weren uit bus moet landelijk aangepakt worden | OVPro.nl
Syntus, bus, Apeldoorn

Syntus: cash weren uit bus moet landelijk aangepakt worden

Syntus hoopt dat alle Nederlandse vervoerders samen aan een oplossing gaan werken om contant geld te weren uit bussen, zodat chauffeurs minder risico lopen om overvallen te worden. Volgens de vervoerder werkt het weren van contant geld op de bus alleen als alle vervoerders tegelijkertijd stoppen met het accepteren van cash. Nadat een buschauffeur in Apeldoorn maandag werd overvallen, neemt de vervoerder in deze stad al extra maatregelen om de veiligheid voor de medewerkers te verbeteren.

Syntus is na de overval meteen in gesprek gegaan met de vakbonden en de Ondernemingsraad en heeft in Apeldoorn al afspraken gemaakt met een beveiligingsbedrijf dat extra controles uitvoert. Ook heeft Syntus gesproken met de politie. Syntus komt nog voor 1 mei met een integraal plan van aanpak om contant geld helemaal te weren uit de bussen.

Nieuwe betaalmethoden

Syntus-chauffeurs hebben nu hoogstens 25 euro bij zich, maar de vervoerder zou het liefste zien dat reizigers zo snel mogelijk louter nog maar met een OV-chipkaart of via nieuwe betaalmethoden kunnen afrekenen. Tot dit mogelijk is, zorgt de vervoerder in ieder geval voor meer intensieve controles en extra toezicht in Apeldoorn om de veiligheid voor alle medewerkers en reizigers te verhogen.

“We zijn blij dat de politie met extra toezicht en intensieve controle bijdraagt aan het verhogen van de veiligheid voor onze medewerkers en reizigers”, aldus directeur Operations Richard Bruns. De vervoerder gaat bovendien in overleg met opdrachtgevers en toezichthouders in de andere vervoersgebieden om ook hier deze extra controles te organiseren.

Werk neerleggen

De chauffeurs in Apeldoorn legden dinsdagochtend tijdelijk het werk neer om aan de werkgever duidelijk te maken dat het weren van contant geld een urgent probleem was. Syntus is daarom hard aan de slag met de ontwikkeling van nieuwe maatregelen in de eigen concessiegebieden, maar omdat het een landelijk en maatschappelijk probleem is, moet het ook landelijk aangepakt worden.

Overigens is de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) al in gesprek met de Ministeries van Infrastructuur & Milieu en Veiligheid & Justitie om een gezamenlijke oplossing te vinden voor dit landelijke probleem. Syntus is ook betrokken bij de FMN.

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Syntus: cash weren uit bus moet landelijk aangepakt worden”

Paul Lamote|06.04.16|17:36

Welke nieuwe betaalmethoden? Ik zie tot nu toe nog helemaal niets.

Harm Haringsma|07.04.16|12:56

Contant geld is een normaal en wettig betaalmiddel. Dit zou nooit geweerd mogen worden. Dit is het paard achter de wagen spannen. Als er veel overvallen zijn moeten deze misdadigers gewoon opgepakt worden en een enorme gevangenisstraf krijgen. Of een grote boete, zodat ze het in het vervolg wel laten. Of pas de wet aan, opdat buschauffeurs zich mogen verweren, desnoods met een taser of wat dan ook. Of zet op elke bus een beveiliger, dan stoppen deze overvallen vanzelf!

Harm Haringsma|07.04.16|13:08

Nog een mooie gedachte: “Wat is er mis met GRATIS Openbaar Vervoer?” Is het probleem van busovervallen meteen opgelost. Iedereen blij, de buschauffeurs, de reizigers, files op autowegen opgelost en ga zo maar door.

Denk eens na … Waarom kan het OV niet gratis? Natuurlijk kan het wel. Hooguit de staat wil niet.

Is dit misschien iets voor een Referendum?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.