Nieuwe staking van buschauffeurs dreigt in Almere

NIEUWEGEIN – Een reiziger stapt de bus in. Busmaatschappijen nemen volgens FNV Bondgenoten nog onvoldoende maatregelen om hun chauffeurs te beschermen. En dat terwijl het aantal incidenten toeneemt. ANP PHOTO ILVY NJIOKIKTJIEN

Naar alle waarschijnlijkheid gaan buschauffeurs in Almere volgende week opnieuw staken voor meer sociale veiligheid. De FNV zat donderdagavond enkele uren om tafel met de wethouder van Almere, maar ze konden niet tot een oplossing komen. Afgelopen dinsdag legden de chauffeurs ook al vijf uur lang hun werk neer om de gemeente over te halen meer geld te investeren in de sociale veiligheid.

De wethouder bleek bereid 1 miljoen euro extra uit te trekken om de sociale veiligheid te verbeteren, maar met dit bedrag zijn niet alle maatregelen te nemen die de vakbond uitgevoerd wil zien. Daarom blijft de aangekondigde staking op de planning staan. Donderdagavond zullen er na 19.30 uur geen bussen meer rijden in Almere. Ook CNV gaat deelnemen aan de staking.

Maatregelen

FNV wil in ieder geval dat de gemeente maatregelen moet nemen om de sociale veiligheid te vergroten. De vakbond vindt dat de gemeente ervoor moet zorgen dat reizigers met ingang van de nieuwe concessie alleen nog contactloos kunnen betalen, dat in alle bussen poortjes bij de deuren worden geïnstalleerd en dat de bussen worden uitgerust met schermen bij de chauffeur, die omhoog komen als de chauffeur zich belaagd voelt.

Afgelopen dinsdag werd door FNV en de buschauffeurs uit Almere voor het eerst gestaakt, omdat volgens de twee partijen de sociale veiligheid in Almere heel slecht is. Vooraf werd door de vakbond een ultimatum gesteld, maar de gemeente bleek destijds niet bereid hierop in te gaan. FNV zegt wel open te staan voor nieuwe gesprekken met de gemeente en stuurt zaterdag een nieuw ultimatum naar de wethouder.

Teleurstelling

Vakbond FNV zegt erg teleurgesteld zijn in de antwoorden van de Almeerse wethouder. Ze vinden het onzin dat er niet meer dan 1 miljoen uitgetrokken zou kunnen worden om de veiligheid te verbeteren, omdat de aanbesteding hierdoor enkele maanden vertraging op zou lopen.

Tevens denken zij dat het wel degelijk mogelijk moet zijn om per 1 januari 2018 cashloos rijden in te voeren. In verschillende steden waar GVB, Syntus en Arriva rijden, zoals Amsterdam, Apeldoorn, Den Bosch en Tilburg hebben namelijk al toegezegd dat ze vanaf 2017 al het contante geld uit de bus gaan weren.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe staking van buschauffeurs dreigt in Almere | OVPro.nl

Nieuwe staking van buschauffeurs dreigt in Almere

NIEUWEGEIN – Een reiziger stapt de bus in. Busmaatschappijen nemen volgens FNV Bondgenoten nog onvoldoende maatregelen om hun chauffeurs te beschermen. En dat terwijl het aantal incidenten toeneemt. ANP PHOTO ILVY NJIOKIKTJIEN

Naar alle waarschijnlijkheid gaan buschauffeurs in Almere volgende week opnieuw staken voor meer sociale veiligheid. De FNV zat donderdagavond enkele uren om tafel met de wethouder van Almere, maar ze konden niet tot een oplossing komen. Afgelopen dinsdag legden de chauffeurs ook al vijf uur lang hun werk neer om de gemeente over te halen meer geld te investeren in de sociale veiligheid.

De wethouder bleek bereid 1 miljoen euro extra uit te trekken om de sociale veiligheid te verbeteren, maar met dit bedrag zijn niet alle maatregelen te nemen die de vakbond uitgevoerd wil zien. Daarom blijft de aangekondigde staking op de planning staan. Donderdagavond zullen er na 19.30 uur geen bussen meer rijden in Almere. Ook CNV gaat deelnemen aan de staking.

Maatregelen

FNV wil in ieder geval dat de gemeente maatregelen moet nemen om de sociale veiligheid te vergroten. De vakbond vindt dat de gemeente ervoor moet zorgen dat reizigers met ingang van de nieuwe concessie alleen nog contactloos kunnen betalen, dat in alle bussen poortjes bij de deuren worden geïnstalleerd en dat de bussen worden uitgerust met schermen bij de chauffeur, die omhoog komen als de chauffeur zich belaagd voelt.

Afgelopen dinsdag werd door FNV en de buschauffeurs uit Almere voor het eerst gestaakt, omdat volgens de twee partijen de sociale veiligheid in Almere heel slecht is. Vooraf werd door de vakbond een ultimatum gesteld, maar de gemeente bleek destijds niet bereid hierop in te gaan. FNV zegt wel open te staan voor nieuwe gesprekken met de gemeente en stuurt zaterdag een nieuw ultimatum naar de wethouder.

Teleurstelling

Vakbond FNV zegt erg teleurgesteld zijn in de antwoorden van de Almeerse wethouder. Ze vinden het onzin dat er niet meer dan 1 miljoen uitgetrokken zou kunnen worden om de veiligheid te verbeteren, omdat de aanbesteding hierdoor enkele maanden vertraging op zou lopen.

Tevens denken zij dat het wel degelijk mogelijk moet zijn om per 1 januari 2018 cashloos rijden in te voeren. In verschillende steden waar GVB, Syntus en Arriva rijden, zoals Amsterdam, Apeldoorn, Den Bosch en Tilburg hebben namelijk al toegezegd dat ze vanaf 2017 al het contante geld uit de bus gaan weren.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.