buschauffeur, Connexxion, Gouda

Gemeente Almere neemt toch maatregelen voor betere veiligheid

Het college van B en W in Almere heeft alsnog het besluit genomen om extra eisen op het gebied van sociale veiligheid in de aanbesteding van het busvervoer in Almere op te nemen. Dit heeft het college laten weten in een brief aan de gemeenteraad. Op basis van die extra genomen maatregelen en een nieuw overleg tussen de bonden en wethouder Frits Huis werd de aangekondigde staking op donderdagavond afgelast. 

In de brief aan de gemeenteraad zijn twee extra eisen opgenomen. Ten eerste wordt het met ingang van de nieuwe concessie niet langer mogelijk dat passagiers voor contant geld een vervoerbewijs kopen bij de chauffeur. Het is aan de vervoerder om te bedenken hoe hij dit realiseert. Ook moeten in alle bussen bedienbare veiligheidsruiten worden geplaatst. Dit waren twee belangrijke eisen van de vakbond FNV Streekvervoer en de buschauffeurs in Almere.

Staking

De gemeente Almere en vakbonden FNV en CNV bereikten na overleg een overeenstemming over het pakket maatregelen om de veiligheid in het busvervoer te verbeteren. Bovendien komt er extra geld beschikbaar en zal vervoerder Connexxion jaarlijks een actieplan voor de sociale veiligheid opstellen.

De vakbonden eisten verder nog dat alle deuren afgesloten worden, zodat passagiers alleen bij de chauffeur kunnen instappen en dat de gemeente meer in de sociale veiligheid zouden investeren dan de huidige één miljoen euro. Maar de gemeente heeft nu toegezegd dat er poortjes in de bus komen zodra dit mag van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

CNV Vakmensen

Dat de nood voor extra maatregelen hoog, bleek maar weer nadat bekend werd dat naast FNV ook de vakbond CNV Vakmensen deel wilde nemen aan de staking. Deze vakbond ondersteunde de noodzaak van een betere sociale veiligheid in het OV. “We hebben een gezamenlijk belang: het verbeteren van de veiligheid”, zei Hanane Chikhi, bestuurder bij CNV Vakmensen. “Dat gaat iedereen aan: chauffeurs én reizigers. De aanbesteding die er nu aan komt, is hét moment om eisen te stellen aan de nieuwe vervoerder.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gemeente Almere neemt toch maatregelen voor betere veiligheid | OVPro.nl
buschauffeur, Connexxion, Gouda

Gemeente Almere neemt toch maatregelen voor betere veiligheid

Het college van B en W in Almere heeft alsnog het besluit genomen om extra eisen op het gebied van sociale veiligheid in de aanbesteding van het busvervoer in Almere op te nemen. Dit heeft het college laten weten in een brief aan de gemeenteraad. Op basis van die extra genomen maatregelen en een nieuw overleg tussen de bonden en wethouder Frits Huis werd de aangekondigde staking op donderdagavond afgelast. 

In de brief aan de gemeenteraad zijn twee extra eisen opgenomen. Ten eerste wordt het met ingang van de nieuwe concessie niet langer mogelijk dat passagiers voor contant geld een vervoerbewijs kopen bij de chauffeur. Het is aan de vervoerder om te bedenken hoe hij dit realiseert. Ook moeten in alle bussen bedienbare veiligheidsruiten worden geplaatst. Dit waren twee belangrijke eisen van de vakbond FNV Streekvervoer en de buschauffeurs in Almere.

Staking

De gemeente Almere en vakbonden FNV en CNV bereikten na overleg een overeenstemming over het pakket maatregelen om de veiligheid in het busvervoer te verbeteren. Bovendien komt er extra geld beschikbaar en zal vervoerder Connexxion jaarlijks een actieplan voor de sociale veiligheid opstellen.

De vakbonden eisten verder nog dat alle deuren afgesloten worden, zodat passagiers alleen bij de chauffeur kunnen instappen en dat de gemeente meer in de sociale veiligheid zouden investeren dan de huidige één miljoen euro. Maar de gemeente heeft nu toegezegd dat er poortjes in de bus komen zodra dit mag van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

CNV Vakmensen

Dat de nood voor extra maatregelen hoog, bleek maar weer nadat bekend werd dat naast FNV ook de vakbond CNV Vakmensen deel wilde nemen aan de staking. Deze vakbond ondersteunde de noodzaak van een betere sociale veiligheid in het OV. “We hebben een gezamenlijk belang: het verbeteren van de veiligheid”, zei Hanane Chikhi, bestuurder bij CNV Vakmensen. “Dat gaat iedereen aan: chauffeurs én reizigers. De aanbesteding die er nu aan komt, is hét moment om eisen te stellen aan de nieuwe vervoerder.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.