Extra bus, bushalte, Schiphol, reizigers

Aanleg HOV-lijn op Schiphol-Oost van start

Om de bereikbaarheid van Schiphol met het OV te verbeteren, is er donderdag begonnen met de aanleg van een hoogwaardige openbaar vervoer-verbinding (HOV) tussen Schiphol-Oost en Schiphol-Rijk. De route is bijna drie kilometer lang en stopt op vier haltes. Deze busbaan maakt onderdeel uit van meerdere HOV-verbindingen binnen het R-net.

De HOV-lijn op Schiphol-Oost moet eind 2017 gerealiseerd zijn.  Volgens de provincie Noord-Holland is deze HOV-verbinding nodig om Schiphol beter bereikbaar te maken voor reizigers en werknemers op Schiphol.

Essentiële schakel

“De nieuwe busverbinding is een essentiële schakel in het OV-netwerk”, aldus Elisabeth Post, gedeputeerde Mobiliteit. “Door deze schakel verbetert de bereikbaarheid van Schiphol-Oost. Dat is belangrijk voor de reizigers en bedrijven en maakt dit een nog aantrekkelijker gebied om te werken.” Nu al werken er ruim 13.000 werknemers op Schiphol-Oost.

Wanneer de lijn af is, kan er elke tien minuten een bus rijden tussen Schiphol-Oost en Schiphol-Rijk. De busbaan moet bovendien zeven tot acht minuten rijtijdwinst per rit opleveren. De provincie hoopt bovendien dat deze verbinding een goed alternatief biedt aan reizigers die uit Alsmeer en Uithoorn komen. Zij hoeven dan niet maar via het Schiphol Plaza te reizen.

Vrije busbaan

De HOV-verbinding maakt deel uit van de zogenaamde Ringlijn van Schiphol. Om de laatste twee haltes te bereiken, moet de bus het Schiphol-terrein verlaten. Om te zorgen dat de bus toch niet gehinderd wordt door het andere verkeer, kan de bus gebruikmaken van een viaduct over een rotonde – een zogeheten fly-over – en wordt er een vrije busbaan gecreëerd.

De aanleg van deze busbaan is een initiatief van de gemeente Haarlemmermeer, Stadsregio Amsterdam, Schiphol en provincie Noord-Holland. het overgrote deel van de kosten wordt gedragen door de Stadsregio Amsterdam, terwijl de uitvoering in handen is van de provincie Noord-Holland.

Bekijk hier een animatie van de provincie Noord Holland over de HOV-lijn.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Aanleg HOV-lijn op Schiphol-Oost van start | OVPro.nl
Extra bus, bushalte, Schiphol, reizigers

Aanleg HOV-lijn op Schiphol-Oost van start

Om de bereikbaarheid van Schiphol met het OV te verbeteren, is er donderdag begonnen met de aanleg van een hoogwaardige openbaar vervoer-verbinding (HOV) tussen Schiphol-Oost en Schiphol-Rijk. De route is bijna drie kilometer lang en stopt op vier haltes. Deze busbaan maakt onderdeel uit van meerdere HOV-verbindingen binnen het R-net.

De HOV-lijn op Schiphol-Oost moet eind 2017 gerealiseerd zijn.  Volgens de provincie Noord-Holland is deze HOV-verbinding nodig om Schiphol beter bereikbaar te maken voor reizigers en werknemers op Schiphol.

Essentiële schakel

“De nieuwe busverbinding is een essentiële schakel in het OV-netwerk”, aldus Elisabeth Post, gedeputeerde Mobiliteit. “Door deze schakel verbetert de bereikbaarheid van Schiphol-Oost. Dat is belangrijk voor de reizigers en bedrijven en maakt dit een nog aantrekkelijker gebied om te werken.” Nu al werken er ruim 13.000 werknemers op Schiphol-Oost.

Wanneer de lijn af is, kan er elke tien minuten een bus rijden tussen Schiphol-Oost en Schiphol-Rijk. De busbaan moet bovendien zeven tot acht minuten rijtijdwinst per rit opleveren. De provincie hoopt bovendien dat deze verbinding een goed alternatief biedt aan reizigers die uit Alsmeer en Uithoorn komen. Zij hoeven dan niet maar via het Schiphol Plaza te reizen.

Vrije busbaan

De HOV-verbinding maakt deel uit van de zogenaamde Ringlijn van Schiphol. Om de laatste twee haltes te bereiken, moet de bus het Schiphol-terrein verlaten. Om te zorgen dat de bus toch niet gehinderd wordt door het andere verkeer, kan de bus gebruikmaken van een viaduct over een rotonde – een zogeheten fly-over – en wordt er een vrije busbaan gecreëerd.

De aanleg van deze busbaan is een initiatief van de gemeente Haarlemmermeer, Stadsregio Amsterdam, Schiphol en provincie Noord-Holland. het overgrote deel van de kosten wordt gedragen door de Stadsregio Amsterdam, terwijl de uitvoering in handen is van de provincie Noord-Holland.

Bekijk hier een animatie van de provincie Noord Holland over de HOV-lijn.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.