Bonus voor vervoerders Connexxion en EBS, boete voor GVB

De Stadsregio Amsterdam heeft de vervoerders Connexxion en EBS beloond voor de prestaties die zij in 2014 hebben geleverd in de streekconcessies rondom Amsterdam. Stadsvervoerder GVB is juist beboet voor de prestaties in de concessie Amsterdam. Vanwege de goede prestaties krijgt Connexxion een beloning van bijna 6 ton en EBS ontvangt ruim 85.000 euro. Stadsvervoerder GVB krijgt een boete van ruim 1,26 miljoen euro. 

Het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam bepaalt of de vervoerbedrijven het openbaar vervoer hebben uitgevoerd zoals is afgesproken in de concessieafspraken. De Stadsregio stelt eisen over onder meer de punctualiteit, rituitval, klantvriendelijkheid en het materieel. De beloningen en boetes moeten volgens de Stadsregio de vervoerders stimuleren om het openbaar vervoer te verbeteren en de reiziger betrouwbaar en goed OV te bieden.

Klantwaardering

De concessie Waterland wordt uitgevoerd door vervoerder EBS en deze vervoerder krijgt voor deze concessie over 2014 een bonus van €85.576. Die bonus krijgt EBS voor de hoge klantwaardering die ze kreeg in de OV-Klantenbarometer. Wel heeft EBS een punctualiteitsboete gekregen, die werd gemeten tijdens de mystery guest-metingen van de Stadsregio. Deze is meteen verrekend in de bonus.

Ook de stadsvervoerder GVB kreeg een hoge klantwaardering in 2014 volgens de landelijke OV-klantenbarometer, maar toch ontvangt GVB een boete van €1.263.725. Dit is een totaalbedrag dat voortkomt uit boetes voor onder andere de rituitval, de punctualiteit en het niet rijden met toegankelijk materieel. De bonus die GVB ontvangt voor de goede klantwaardering is ook hier verrekend met die boetes.

Connexxion

Connexxion ontvangt een bonus voor beide concessies die ze nu heeft, namelijk de concessie Zaanstreek en de concessie Amstelland Meerlanden. Voor de eerste concessie krijgt de vervoerder een bonus van €539.400 euro. De stadsregio heeft de vervoerder beloond voor de gemiddelde reizigersgroei van 5,7 procent op de bereikbaarheidslijnen tussen Amsterdam en Zaandam en voor de hoge klantwaardering in 2014 volgens de landelijke OV-Klantenbarometer.

In de concessie Amstelland Meerlanden heeft Connexxion alle kwartalen boven de norm gescoord en ook hier bleek een hoge klantwaardering uit de OV-Klantenbarometer. Daarom beloont de Stadsregio de vervoerder voor deze concessie met €42.500. De vervoerder heeft overigens wel een boete verrekend omdat ze in beide concessies niet heeft voldaan aan de eisen die de Stadsregio Amsterdam had gesteld aan het functioneren van reisinformatie in de voertuigen.

Meten via GOVI

De punctualiteit in de concessie Zaanstreek en Amstelland-Meerlanden is in 2014 al gemeten via GOVI (Grenzeloze Openbaar Vervoer Informatie). Het voordeel van het digitaal meten via GOVI is dat alle ritten die in GOVI geregistreerd zijn, meetellen voor het bepalen van de punctualiteit. Volgens de Stadsregio sluiten de resultaten daardoor meer aan op de beleving van de reiziger. De punctualiteit van de concessie Waterland wordt pas vanaf dit jaar met behulp van GOVI gemeten. Dat is in 2014 nog met een mystery guest gedaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Bonus voor vervoerders Connexxion en EBS, boete voor GVB”

Tempo Doeloe|26.04.16|13:55

Zo snel mogelijk GVB verpatsen aan een commerciële partij.

Antoine Berben|26.04.16|19:39

Waarom ben ik niet verbaasd omtrent het negatief bonus bedrag voor het GVB?
Misschien omdat het binnen dit bedrijf inmiddels al vele jaren ontbreekt aan veel realisme en delen van het personeelsbestand nog steeds menen dan zij bij het minste of geringste maar weer eens kunnen gaan staken?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.