Connexxion verliest kort geding over personeelsbestand

Vervoerder Connexxion moet alsnog binnen een week een kloppende personeelsopgave verstrekken aan de gemeente Almere. De vervoerder heeft het kort geding verloren dat de gemeente had aangespannen, omdat de gemeente vond dat de eerder ingeleverde personeelslijst niet klopte. Volgens de rechter behoren monteurs inderdaad niet aangemerkt te worden als direct personeel.

De gemeente Almere spande een kort geding aan nadat er onenigheid ontstond tussen de gemeente en de vervoerder over het personeel dat op de personeelsopgave hoorde te staan. Een externe deskundige oordeelde namelijk dat Connexxion te veel medewerkers op de lijst zou hebben geplaatst. Maar de vervoerder vond dat monteurs wel degelijk als direct personeel op de lijst hoorden.

Aanbesteding

De rechter oordeelde dat monteurs niet op de personeelsopgave mogen worden gezet als direct personeel en verwees naar een eerder vonnis uit 2011. Destijds speelde in Den Bosch een vergelijkbare zaak. Volgens de rechter vallen alleen functies die gericht zijn op de vervoersdienst zelf onder direct personeel. Dit zijn bijvoorbeeld chauffeurs, loketpersoneel en medewerkers die reisinformatie verschaffen.

Onderhoudsmedewerkers vallen dus onder indirect personeel en Connexxion werd daarom door de rechter opgedragen om binnen een week een nieuwe personeelsopgave te verstrekken waarin monteurs worden aangemerkt als indirect personeel. Connexxion liet al eerder weten zich bij de uitspraak neer te leggen en heeft daarom geen dwangsom opgelegd gekregen. ““De gemeente en wij willen nu beide duidelijkheid en daarom laten we nu een onafhankelijke rechter bepalen wie er gelijk heeft”, aldus woordvoerder Nicky Jansen voorafgaand aan het kort geding.

Aanbesteding

De gemeente Almere is momenteel bezig met de voorbereiding van het nieuwe aanbesteding van de concessie in Almere. Daarvoor wilde de gemeente een lijst van het personeelsbestand van Connexxion, omdat het voor alle inschrijvers van belang is om te weten hoeveel medewerkers er in dienst zijn. Een eventuele nieuwe vervoerder moet namelijk het personeel van de huidige vervoerder overnemen.

Connexxion vond dat het onderhoudspersoneel wel behoorde tot het directe personeel, omdat de vervoerder zich in de vorige aanbesteding verplicht moest inschrijven met bestaand materieel. Dit vereist meer onderhoud. Maar omdat in de nieuwe aanbesteding waarschijnlijk met nieuw materieel gereden gaat worden, is de kans groot dat deze medewerkers niet meer nodig zijn.

Lees ook: Gemeente Almere spant kort geding aan tegen Connexxion

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Connexxion verliest kort geding over personeelsbestand”

Paul Lamote|14.06.16|12:32

Sluwe truc van CXX om eventuele andere vervoerders verplicht overbodig personeel te laten overnemen. Zo houd je de concurrentie effectief buiten de deur.

Veronica Van Heeswijk|15.06.16|14:06

en de concurrentie gaat ook uit van verkeerde kosten. Dat personeel zit natuurlijk helemaal niet op deze opdracht en of Connexxion komt er vanaf of ze weten dat de prijs eigenlijk lager ligt en manipuleren zo de prijs. Zaak je voor de ACM

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.