Connexxion, bus

Connexxion staakt busdienst in Almere vanwege bekogelingen

Vervoerder Connexxion stopt tot nader order met het verzorgen van busdiensten door de Kruidenwijk in Almere. Dit doet de vervoerder als reactie op de bekogelingen van bussen door een groep jongeren. Dit weekend werden er elke avond stenen gegooid naar bussen van Connexxion en volgens de vervoerder is het niet langer verantwoord om door deze wijk te rijden. 

Vrijdag en zaterdagavond werden lijnbussen van Connexxion in deze wijk bekogeld door een grote groep jongeren. Op zondagavond was een busje van Veiligheid & Service-medewerkers het doelwit, waarna Connexxion heeft besloten dat het te gevaarlijk is om nog door deze wijk te rijden. De haltes Kruidenwijk-Oost en Kruidenwijk-West zijn geschrapt en de bussen op lijn 6, 7 en 153 rijden een omleiding, waarbij deze twee haltes niet meer worden aangedaan.

Aanhoudingen

Gevaarlijk en intimiderend, zo noemt de vervoerder de bekogelingen. Het is nog niet bekend hoe lang de bussen niet meer door de Kruidenwijk rijden. Hoewel de politie extra heeft gepatrouilleerd in de wijk, is er nog niemand aangehouden voor de bekogelingen. De vervoerder wil ook snel overleg met de gemeente over deze gebeurtenissen. Passagiers worden voorlopig verzocht om een alternatief te zoeken voor hun busrit.

Het bekogelen van OV-bussen lijkt de laatste tijd steeds vaker te gebeuren. Dit weekend gooiden jongeren ook een stoeptegel naar een bus in Haarlem – waarbij een passagier gewond raakte – en bekogelden ze bussen in Heemskerk en in Zaandam. Enige tijd geleden paste Connexxion de route van de bus in Heemskerk aan nadat een voertuig hier het doelwit werd van een bekogeling met een baksteen.

Vandalisme

Vakbond CNV Vakmensen heeft de hoop uitgesproken dat de vervoerder, gemeente en politie samenwerken om de stenengooiers hard aan te pakken. “Dit zijn inmiddels allang geen incidenten meer. We hebben hier te maken met een bizar soort vandalisme, met grote risico’s voor chauffeur en passagiers”, zo zegt Sanne van der Meulen, bestuurder openbaar vervoer bij CNV Vakmensen.

De vakbond heeft dan ook begrip voor het besluit van Connexxion om de bushaltes op te heffen. Van der Meulen: “Het stopzetten van een buslijn is een uiterste maatregel, maar wij begrijpen het wel. Het is een duidelijk signaal naar de gemeente, die verantwoordelijk is voor de openbare orde. De gemeente moet ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt. Tegelijkertijd blijft de vervoerder natuurlijk verantwoordelijk voor de veiligheid van het personeel. Als dat extra geld kost, dan zij dat maar zo.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Connexxion staakt busdienst in Almere vanwege bekogelingen | OVPro.nl
Connexxion, bus

Connexxion staakt busdienst in Almere vanwege bekogelingen

Vervoerder Connexxion stopt tot nader order met het verzorgen van busdiensten door de Kruidenwijk in Almere. Dit doet de vervoerder als reactie op de bekogelingen van bussen door een groep jongeren. Dit weekend werden er elke avond stenen gegooid naar bussen van Connexxion en volgens de vervoerder is het niet langer verantwoord om door deze wijk te rijden. 

Vrijdag en zaterdagavond werden lijnbussen van Connexxion in deze wijk bekogeld door een grote groep jongeren. Op zondagavond was een busje van Veiligheid & Service-medewerkers het doelwit, waarna Connexxion heeft besloten dat het te gevaarlijk is om nog door deze wijk te rijden. De haltes Kruidenwijk-Oost en Kruidenwijk-West zijn geschrapt en de bussen op lijn 6, 7 en 153 rijden een omleiding, waarbij deze twee haltes niet meer worden aangedaan.

Aanhoudingen

Gevaarlijk en intimiderend, zo noemt de vervoerder de bekogelingen. Het is nog niet bekend hoe lang de bussen niet meer door de Kruidenwijk rijden. Hoewel de politie extra heeft gepatrouilleerd in de wijk, is er nog niemand aangehouden voor de bekogelingen. De vervoerder wil ook snel overleg met de gemeente over deze gebeurtenissen. Passagiers worden voorlopig verzocht om een alternatief te zoeken voor hun busrit.

Het bekogelen van OV-bussen lijkt de laatste tijd steeds vaker te gebeuren. Dit weekend gooiden jongeren ook een stoeptegel naar een bus in Haarlem – waarbij een passagier gewond raakte – en bekogelden ze bussen in Heemskerk en in Zaandam. Enige tijd geleden paste Connexxion de route van de bus in Heemskerk aan nadat een voertuig hier het doelwit werd van een bekogeling met een baksteen.

Vandalisme

Vakbond CNV Vakmensen heeft de hoop uitgesproken dat de vervoerder, gemeente en politie samenwerken om de stenengooiers hard aan te pakken. “Dit zijn inmiddels allang geen incidenten meer. We hebben hier te maken met een bizar soort vandalisme, met grote risico’s voor chauffeur en passagiers”, zo zegt Sanne van der Meulen, bestuurder openbaar vervoer bij CNV Vakmensen.

De vakbond heeft dan ook begrip voor het besluit van Connexxion om de bushaltes op te heffen. Van der Meulen: “Het stopzetten van een buslijn is een uiterste maatregel, maar wij begrijpen het wel. Het is een duidelijk signaal naar de gemeente, die verantwoordelijk is voor de openbare orde. De gemeente moet ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt. Tegelijkertijd blijft de vervoerder natuurlijk verantwoordelijk voor de veiligheid van het personeel. Als dat extra geld kost, dan zij dat maar zo.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.