Nachtbus, Arriva, Den Bosch

Geen nachtbussen tussen Eindhoven en Helmond

Nachtbus, Arriva, Den Bosch

Er gaan op vrijdag en zaterdag geen nachtbussen rijden tussen de Brabantse steden Eindhoven en Helmond. Vervoerder Hermes had in zijn aanbieding op de concessie Zuidoost-Brabant een aanbieding gedaan voor een nachtverbinding, maar de kosten daarvoor komen per reiziger uit op ongeveer  30 euro per rit. De provincie Noord-Brabant vindt die kosten te hoog en twijfelt of de verbinding kostendekkend kan worden. 

De gemeenten Helmond en Eindhoven hadden gevraagd of de provincie een onderzoek wilde uitvoeren naar de haalbaarheid van een nachtnet tussen de twee steden en daarom werden inschrijvers op de nieuwe aanbesteding gevraagd om een offerte te doen die het Nachtnet Bus kon aanvullen.

Kosten

Op de concessie in Zuidoost-Brabant schreef alleen Hermes zich in. De vervoerder deed twee voorstellen. Ten eerste zouden er twee ritten kunnen worden gereden tot 02.00 uur. Die bussen zouden halteren in de tussengelegen dorpen Geldrop en Mierlo. De kosten hiervoor zouden uitkomen op 42.700 euro. Hermes wilde ook vier bussen laten rijden tot 04.00 uur ’s nachts. De kosten zouden dan 70.650 euro bedragen.

Gedeputeerde Staten twijfelt er echter aan dat deze ‘deze verbinding op termijn kostendekkend geëxploiteerd kan worden’. Dat zou niet uit de offerte blijken. Tevens zijn de maatschappelijke kosten per reiziger dus te hoog. Hiermee lijkt een uitbreiding van het Nachtnet Bus naar Helmond van de baan.

Nachtnet trein

Tussen verschillende andere grote Brabantse steden, zoals Tilburg, Breda, Den Bosch en Eindhoven, rijden wel bussen. Het gaat hier om een pilot van 3 jaar waarbij nachtbussen rijden tussen Brabant en de Randstad en tussen de Brabantse steden onderling.

Dit Nachtnet Bus vervangt grotendeels het nachtnet met treinen dat vorige jaar vanwege financiële problemen werd opgeheven. Voor het Nachtnet dat gereden werd door de NS moest 705.000 euro per jaar worden neergelegd. Hierna werd een Nachtnet Bus ontwikkeld dat beduidend goedkoper kon worden geëxploiteerd.

Lees ook: Brabant bekijkt inzet nachtbussen in plaats van nachtnet

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.