Arriva bus, Breda

Politie, OM en Arriva werken samen voor betere veiligheid

Bus van Arriva in Breda

Vervoerder Arriva heeft met het OM, 26 burgemeesters in Midden- en West-Brabant en de politie Zeeland-West-Brabant de afspraak gemaakt om de veiligheid van chauffeurs en passagiers in het openbare busvervoer te bevorderen. De partijen ondertekenden donderdag een samenwerkingsovereenkomst, waarin onder meer is afgesproken om regionale politiegegevens uit te wisselen, zodat het gemakkelijker wordt om daders te kunnen opsporen en aanhouden. 

Naast deze uitwisseling van gegevens wordt er ook één contactfunctionaris aangewezen voor alle gebieden. “Hierdoor moet het gemakkelijker worden om rechtstreeks of via hele korte lijnen optimaal samen te werken”, stelt het OM.

Veiligheid

Alle partijen vinden het van groot belang om actie te ondernemen op het gebied van veiligheid in het openbaar vervoer. Enkele weken geleden besloot Arriva nog om in Tilburg versneld de proef voor contactloos betalen in de bus in te voeren nadat een bus hier opnieuw werd overvallen. Er is de laatste tijd sprake van een flinke stijging van het aantal busovervallen. Overigens niet alleen in Midden- en West-Brabant, ook in andere regio’s staat de sociale veiligheid onder druk.

“De impact van gewelddadige incidenten in de bus op chauffeurs en passagiers is groot”, verklaart burgemeester Peter Noordanus van Tilburg deze overeenkomst. “Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat zij veilig naar de gewenste bestemming kunnen reizen. Chauffeurs moeten veilig hun publieke taak uit kunnen voeren. Het is niet acceptabel dat deze vanzelfsprekendheid regelmatig op ernstige wijze wordt belemmerd of verstoord. Met deze samenwerking tussen alle betrokken partijen kunnen we het geweld in en rond het openbaar vervoer beter aanpakken.”

Contactloos betalen

Arriva voert al enkele maatregelen uit, waaronder de inzet van extra beveiligers op een aantal risicolijnen en de proef ‘pinnen en contactloos betalen in de bus’. Net als de andere Nederlandse busvervoerders wil Arriva per 1 januari 2018 al het contante geld uit de bus weren. Dit moet meer veiligheid garanderen, omdat er dan helemaal geen reden meer is om buschauffeurs te overvallen.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Politie, OM en Arriva werken samen voor betere veiligheid”

Harm Haringsma|27.07.16|20:38

Deze laatste bovenstaande regel is wel erg kortzichtig. Natuurlijk is er wel een reden om een buschauffeur te overvallen. Nu houdt de misdadiger zijn mes op de keel van de chauffeur en dreigt hem te doden, tenzij iedereen in de bus zijn geld, sieraden etc. aan deze boef afgeeft. Gaat dat niet snel genoeg dan wordt de chauffeur een beetje mishandeld.

Of de misdadiger gijzelt meteen de bus met alle passagiers en wil een losgeld van de busmaatschappij. Zo kan ik nog wel even doorgaan…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.