Ticketbox, pinapparaat, OV-chipkaartlezer

Connexxion test nieuwe manier om sneller en veiliger te betalen in bus

Minder handelingen voor de chauffeur als hij een kaartje verkoopt, korter stilstaan bij de bushalte en de mogelijkheid om met pinpas of creditcard te betalen, dus een betere sociale veiligheid. Dit zijn volgens vervoerder Connexxion de grootste voordelen van de installatie van de zogenaamde Ticketbox in vier Zeeuwse OV-bussen. Deze Ticketbox is een soort kassasysteem waarin alle papieren dag- en ritkaarten zijn opgenomen en waarmee de reiziger bovendien voor zijn reis kan betalen met een pinpas of met zijn creditcard. Het gaat nu nog om een proef met het apparaat.

Assistent vestigingsmanager bij Connexxion, Charles Tournoij, is in ieder geval erg enthousiast. Dit apparaat biedt alternatieve betaalmogelijkheden voor contant geld en is voordelig voor de chauffeur. De verkoop van dagkaartjes gaat namelijk veel sneller via dit apparaat, dan wanneer de chauffeur de kaartjes moet afscheuren en stempelen. “De chauffeur hoeft hierdoor veel minder handelingen te verrichten en dat scheelt tijd. Bovendien hoeft de chauffeur niet langer stapels dagkaarten mee te nemen.”

Reizigers

De Ticketbox is nu enkele weken geïnstalleerd in vier zomerbussen. Lijn 864 is in Zeeland een van de meest toeristische lijnen in Zeeland en daarom hebben lang niet alle reizigers in deze bus een OV-chipkaart. Dit betekent dat er op deze bussen nog veel sprake is van losse verkoop, maar ook dat er relatief veel gebruik wordt gemaakt van contant geld.

Terwijl de proef loopt heeft Connexxion in de bussen een A4’tje opgehangen om passagiers te wijzen op de mogelijkheid om te pinnen. Toch maakte daar tijdens een ritje van een uur in bus 864 nog niemand gebruik van. “De OV-chipkaart is veel gemakkelijker”, verklaarde een oudere reiziger die een dagje naar Zeeland was gekomen.

Dat is zeker het geval, zo geeft Tournoij onmiddellijk toe en het is dan geenszins de bedoeling dat dit apparaat de OV-chipkaart gaat vervangen. Je reis afrekenen met de OV-chipkaart is namelijk niet alleen makkelijker, maar ook beduidend goedkoper dan een los kaartje kopen in de bus. “Betalen met de OV-chipkaart blijft ‘leading’ in de OV-sector.”

Proef

Het gaat momenteel nog om een proef met dit product dat gecreëerd is door IVU. In Duitsland zijn al duizenden bussen uitgerust met dit apparaat. Begin september eindigt de proef en op dat moment gaat Connexxion de ervaringen hiermee analyseren en worden eventuele kinderziektes verholpen. Ook wordt er dan gekeken of een verdere uitrol in andere Connexxion-bussen gerealiseerd gaat worden.

De vervoerder heeft er nu nog bewust voor gekozen om de Ticketbox in te voeren in Zeeland. Hier bestaan namelijk behoorlijk wat verschillende dag- en ritkaartjes. Door de Ticketbox te gebruiken, betekent dit dat chauffeurs niet langer met kaartjes hoeven te slepen, de kaartjes niet meer af hoeven te stempelen en zelf niet meer hoeven te rekenen. Omdat de Ticketbox is uitgerust met een GPS-systeem en kan afrekenen, hoeft de chauffeur niet langer zelf het aantal zones te berekenen of uit te rekenen hoe duur de reis is. “Hier heeft iedereen voordeel van”, aldus Tournoij.

Werking

Om met de ticketbox te kunnen werken, moet elke chauffeur apart inchecken met zijn chauffeursnummer en een pincode. Hierna krijgt de chauffeur een beginscherm te zien, met daarop alle verschillende kaartjes die te koop zijn. Via dit touchscreen kunnen chauffeurs gemakkelijk aangeven welk kaartje ze willen en de reiziger laten afrekenen. Uit de printer komt dan een buskaartje. Aan het einde van de dienst van de chauffeur moet de chauffeur zich ook weer uitloggen en hij krijgt dan een dienstafrekenbon. Hierop staat precies beschreven hoeveel kaartjes er tijdens zijn dienst zijn verkocht en zelfs hoe deze zijn afgerekend.

Scherm Ticketbox1

Volgens Tournoij zijn de chauffeurs nu al heel enthousiast over de Ticketbox en vinden ze het een heel handig systeem. Momenteel is louter met de chauffeurs op de stalling Middelburg geoefend met dit project. “De chauffeurs willen het liefst zo snel mogelijk dat de Ticketbox in alle bussen worden geïnstalleerd.”

Inge Jacobs

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Connexxion test nieuwe manier om sneller en veiliger te betalen in bus”

Ariën Claij|11.08.16|16:25

Laat ze op Texel dit ook maar invoeren. Sinds ze de OV-Chipkaart daar afgestoten hebben (ja, echt waar!) moet je nu met contant geld gaan betalen. En laat ik dat niet altijd meer in mijn portefeuille hebben.

Alexander V. van Dijl|26.08.16|14:15

Laten we eens gaan naar 1 kaart voor het openbaar vervoer… Wel zo makkelijk voor iedereen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Connexxion test nieuwe manier om sneller en veiliger te betalen in bus | OVPro.nl
Ticketbox, pinapparaat, OV-chipkaartlezer

Connexxion test nieuwe manier om sneller en veiliger te betalen in bus

Minder handelingen voor de chauffeur als hij een kaartje verkoopt, korter stilstaan bij de bushalte en de mogelijkheid om met pinpas of creditcard te betalen, dus een betere sociale veiligheid. Dit zijn volgens vervoerder Connexxion de grootste voordelen van de installatie van de zogenaamde Ticketbox in vier Zeeuwse OV-bussen. Deze Ticketbox is een soort kassasysteem waarin alle papieren dag- en ritkaarten zijn opgenomen en waarmee de reiziger bovendien voor zijn reis kan betalen met een pinpas of met zijn creditcard. Het gaat nu nog om een proef met het apparaat.

Assistent vestigingsmanager bij Connexxion, Charles Tournoij, is in ieder geval erg enthousiast. Dit apparaat biedt alternatieve betaalmogelijkheden voor contant geld en is voordelig voor de chauffeur. De verkoop van dagkaartjes gaat namelijk veel sneller via dit apparaat, dan wanneer de chauffeur de kaartjes moet afscheuren en stempelen. “De chauffeur hoeft hierdoor veel minder handelingen te verrichten en dat scheelt tijd. Bovendien hoeft de chauffeur niet langer stapels dagkaarten mee te nemen.”

Reizigers

De Ticketbox is nu enkele weken geïnstalleerd in vier zomerbussen. Lijn 864 is in Zeeland een van de meest toeristische lijnen in Zeeland en daarom hebben lang niet alle reizigers in deze bus een OV-chipkaart. Dit betekent dat er op deze bussen nog veel sprake is van losse verkoop, maar ook dat er relatief veel gebruik wordt gemaakt van contant geld.

Terwijl de proef loopt heeft Connexxion in de bussen een A4’tje opgehangen om passagiers te wijzen op de mogelijkheid om te pinnen. Toch maakte daar tijdens een ritje van een uur in bus 864 nog niemand gebruik van. “De OV-chipkaart is veel gemakkelijker”, verklaarde een oudere reiziger die een dagje naar Zeeland was gekomen.

Dat is zeker het geval, zo geeft Tournoij onmiddellijk toe en het is dan geenszins de bedoeling dat dit apparaat de OV-chipkaart gaat vervangen. Je reis afrekenen met de OV-chipkaart is namelijk niet alleen makkelijker, maar ook beduidend goedkoper dan een los kaartje kopen in de bus. “Betalen met de OV-chipkaart blijft ‘leading’ in de OV-sector.”

Proef

Het gaat momenteel nog om een proef met dit product dat gecreëerd is door IVU. In Duitsland zijn al duizenden bussen uitgerust met dit apparaat. Begin september eindigt de proef en op dat moment gaat Connexxion de ervaringen hiermee analyseren en worden eventuele kinderziektes verholpen. Ook wordt er dan gekeken of een verdere uitrol in andere Connexxion-bussen gerealiseerd gaat worden.

De vervoerder heeft er nu nog bewust voor gekozen om de Ticketbox in te voeren in Zeeland. Hier bestaan namelijk behoorlijk wat verschillende dag- en ritkaartjes. Door de Ticketbox te gebruiken, betekent dit dat chauffeurs niet langer met kaartjes hoeven te slepen, de kaartjes niet meer af hoeven te stempelen en zelf niet meer hoeven te rekenen. Omdat de Ticketbox is uitgerust met een GPS-systeem en kan afrekenen, hoeft de chauffeur niet langer zelf het aantal zones te berekenen of uit te rekenen hoe duur de reis is. “Hier heeft iedereen voordeel van”, aldus Tournoij.

Werking

Om met de ticketbox te kunnen werken, moet elke chauffeur apart inchecken met zijn chauffeursnummer en een pincode. Hierna krijgt de chauffeur een beginscherm te zien, met daarop alle verschillende kaartjes die te koop zijn. Via dit touchscreen kunnen chauffeurs gemakkelijk aangeven welk kaartje ze willen en de reiziger laten afrekenen. Uit de printer komt dan een buskaartje. Aan het einde van de dienst van de chauffeur moet de chauffeur zich ook weer uitloggen en hij krijgt dan een dienstafrekenbon. Hierop staat precies beschreven hoeveel kaartjes er tijdens zijn dienst zijn verkocht en zelfs hoe deze zijn afgerekend.

Scherm Ticketbox1

Volgens Tournoij zijn de chauffeurs nu al heel enthousiast over de Ticketbox en vinden ze het een heel handig systeem. Momenteel is louter met de chauffeurs op de stalling Middelburg geoefend met dit project. “De chauffeurs willen het liefst zo snel mogelijk dat de Ticketbox in alle bussen worden geïnstalleerd.”

Inge Jacobs

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Connexxion test nieuwe manier om sneller en veiliger te betalen in bus”

Ariën Claij|11.08.16|16:25

Laat ze op Texel dit ook maar invoeren. Sinds ze de OV-Chipkaart daar afgestoten hebben (ja, echt waar!) moet je nu met contant geld gaan betalen. En laat ik dat niet altijd meer in mijn portefeuille hebben.

Alexander V. van Dijl|26.08.16|14:15

Laten we eens gaan naar 1 kaart voor het openbaar vervoer… Wel zo makkelijk voor iedereen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.