CBb vervroegt uitspraak bezwaar tegen gunning Utrechtse concessie

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) gaat het bezwaar van Connexxion tegen de gunning van de concessie Provincie Utrecht aan Syntus alsnog behandelen voordat de concessie ingaat. Het CBb bevestigt dat de zaak vervroegd is naar 10 oktober en daarmee hebben de vervoerders waarschijnlijk enkele weken voor de officiële deadline uitsluitsel. Eerder zou het bezwaar pas na de ingang van de concessie behandeld worden. 

Dit zorgt voor veel onrust bij de twee betrokken vervoerders, de werknemers en de provincie Utrecht. Zolang het CBb geen uitspraak doet in het bezwaar, is de gunning aan Syntus namelijk niet definitief. In theorie zou Connexxion dan de concessie nog terug kunnen krijgen.

Termijn

Vorige week luidde de vakbond FNV de noodklok over de situatie bij de Utrechtse concessie. Eigenlijk zou het College van Beroep voor het bedrijfsleven het bezwaar van Connexxion al in september behandelen, maar vanwege overbelasting werd dit verzet naar een datum in het eerste kwartaal van 2017. Dit zou betekenen dat er enkele maanden onzekerheid over de concessie zou blijven bestaan.

Daarmee wordt het nog steeds een uitdaging om alles op tijd af te krijgen en vakbond FNV is nauwelijks gerustgesteld over een succesvolle implementatie van deze concessie in december. “Nu zijn er ongeveer nog twee weken tussen de uitspraak en de ingang van de concessie”, aldus vakbondsbestuurder Lutz Kressin. Hij verwacht dat de kans nu zelfs groter is dat Connexxion niet meer mee wil werken tot de uitspraak er is. “We willen gewoon duidelijkheid en dringen er flink bij Connexxion op aan dat ze gewoon meewerken.”

Deadline december

Zowel de nieuwe vervoerder als de provincie gaat er overigens van uit dat de concessie aan Syntus op de juiste manier verlopen is en dat het bezwaar wordt afgewezen. Daarom houden ze ook de datum van 11 december aan. Daar staat tegenover dat Syntus slechts 100 nieuwe bussen heeft gekocht; verder wordt met ouder materieel gewerkt. “Het zou kunnen dat we tijdelijke oplossingen moeten zoeken”, reageerde woordvoerder Frans Zwerver van Syntus op de onzekerheid bij deze concessie. De vervoerder gelooft in ieder geval het bestek volledig tegen de beloofde voorwaardes te kunnen uitvoeren.

Omdat FNV hieraan twijfelt, stuurde de vakbond onlangs een open brief aan de provincie Utrecht en de landelijke politiek. Daarop heeft de provincie nauwelijks gereageerd, hoewel het wel even aan de orde kwam tijdens de afgelopen vervoerscommissie. “De provincie zegt nogal arrogant dat het allemaal goed komt”, aldus Kressin. “Ze reageren niet op vragen over hoe ze Connexxion willen dwingen om mee te werken of over de oude bussen die worden ingezet. Ze steken hun kop in het zand.”

Lees ook: Uitstel bezwaar tegen gunning Utrechtse concessie zaait onrust

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBb vervroegt uitspraak bezwaar tegen gunning Utrechtse concessie | OVPro.nl

CBb vervroegt uitspraak bezwaar tegen gunning Utrechtse concessie

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) gaat het bezwaar van Connexxion tegen de gunning van de concessie Provincie Utrecht aan Syntus alsnog behandelen voordat de concessie ingaat. Het CBb bevestigt dat de zaak vervroegd is naar 10 oktober en daarmee hebben de vervoerders waarschijnlijk enkele weken voor de officiële deadline uitsluitsel. Eerder zou het bezwaar pas na de ingang van de concessie behandeld worden. 

Dit zorgt voor veel onrust bij de twee betrokken vervoerders, de werknemers en de provincie Utrecht. Zolang het CBb geen uitspraak doet in het bezwaar, is de gunning aan Syntus namelijk niet definitief. In theorie zou Connexxion dan de concessie nog terug kunnen krijgen.

Termijn

Vorige week luidde de vakbond FNV de noodklok over de situatie bij de Utrechtse concessie. Eigenlijk zou het College van Beroep voor het bedrijfsleven het bezwaar van Connexxion al in september behandelen, maar vanwege overbelasting werd dit verzet naar een datum in het eerste kwartaal van 2017. Dit zou betekenen dat er enkele maanden onzekerheid over de concessie zou blijven bestaan.

Daarmee wordt het nog steeds een uitdaging om alles op tijd af te krijgen en vakbond FNV is nauwelijks gerustgesteld over een succesvolle implementatie van deze concessie in december. “Nu zijn er ongeveer nog twee weken tussen de uitspraak en de ingang van de concessie”, aldus vakbondsbestuurder Lutz Kressin. Hij verwacht dat de kans nu zelfs groter is dat Connexxion niet meer mee wil werken tot de uitspraak er is. “We willen gewoon duidelijkheid en dringen er flink bij Connexxion op aan dat ze gewoon meewerken.”

Deadline december

Zowel de nieuwe vervoerder als de provincie gaat er overigens van uit dat de concessie aan Syntus op de juiste manier verlopen is en dat het bezwaar wordt afgewezen. Daarom houden ze ook de datum van 11 december aan. Daar staat tegenover dat Syntus slechts 100 nieuwe bussen heeft gekocht; verder wordt met ouder materieel gewerkt. “Het zou kunnen dat we tijdelijke oplossingen moeten zoeken”, reageerde woordvoerder Frans Zwerver van Syntus op de onzekerheid bij deze concessie. De vervoerder gelooft in ieder geval het bestek volledig tegen de beloofde voorwaardes te kunnen uitvoeren.

Omdat FNV hieraan twijfelt, stuurde de vakbond onlangs een open brief aan de provincie Utrecht en de landelijke politiek. Daarop heeft de provincie nauwelijks gereageerd, hoewel het wel even aan de orde kwam tijdens de afgelopen vervoerscommissie. “De provincie zegt nogal arrogant dat het allemaal goed komt”, aldus Kressin. “Ze reageren niet op vragen over hoe ze Connexxion willen dwingen om mee te werken of over de oude bussen die worden ingezet. Ze steken hun kop in het zand.”

Lees ook: Uitstel bezwaar tegen gunning Utrechtse concessie zaait onrust

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.