Arriva, bus, Breda

Eén naam voor OV van Arriva en Hermes in Brabant

Arriva, bus, Breda

Het regionale busvervoer in de provincie Noord-Brabant gaat met ingang van de nieuwe dienstregeling door onder de naam ‘Bravo’, ongeacht of dit vervoer verzorgd wordt door Hermes of Arriva. Reisinformatie over het OV zal ook te vinden zijn onder deze naam. De provincie denkt het daardoor gemakkelijker wordt voor reizigers om het OV te gebruiken.

Hoewel de naam in eerste instantie alleen gebruikt zal worden op en in de bussen en voor de reisinformatie over het OV, wil de provincie de naam Bravo later ook gaan gebruiken voor andere mobiliteitsoplossingen, zoals deelauto’s, deelfietsen en bijvoorbeeld flexbussen.

Reiziger

“Het is niet langer van belang om te weten wie de aanbieder van het vervoer is als je iets over het OV wilt weten”, aldus Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat. “Je stapt gewoon in een Bravo-bus en vindt alle informatie over het vervoer onder de naam Bravo.” Nu wordt de reisinformatie in Oost- en West-Brabant nog aangeboden door Arriva en in de regio Eindhoven door Connexxion-dochter Hermes.

Deze nieuwe naam is het antwoord van de provincie en de beide vervoerders op de veranderingen in het openbaar vervoer, waarbij reizigers steeds vaker flexibel reizen en gebruikmaken van verschillende vervoersmodaliteiten. Van der Maat: “Als provincie spelen we in op deze ontwikkelingen door nu één naam en een netwerk te introduceren waar op termijn ook andere mobiliteitsdiensten bij aan kunnen sluiten. Bravo gaat dus verder dan alleen een naam voor het busvervoer. Het wordt een verbindende schakel tussen verschillende vormen van vervoer.”

Concessie

Het vervoer in Oost- en West-Brabant is sinds 2015 in handen van Arriva; de nieuwe concessie in Zuidoost-Brabant gaat per 11 december in 2016 en wordt verzorgd door Hermes. Dit keer was de provincie ook verantwoordelijk voor die laatste concessie. Dit was eerder nog de verantwoordelijkheid van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). Juist daarom is het nu volgens de provincie een goed moment om samen met vervoerders Arriva en Hermes en het Reizigersoverleg Brabant het openbaar vervoer onder één nieuwe naam te communiceren naar reizigers.

De provincie denkt verder dat het vervoer in Noord-Brabant sowieso herkenbaarder wordt, omdat per 11 december alle Brabantse bussen dezelfde kleuren hebben, namelijk het Brabantse rood-wit. Hiermee rijdt Arriva al, maar Hermes heeft momenteel nog enkele grijze bussen rondrijden. Die worden per 11 december uit de dienstregeling gehaald.

BusVision, banner

De gemeente Breda vertelt dit jaar op BusVision over de rol van een gemeente in de implementatie van elektrische bussen en de ervaringen hiermee. Registreer je nu voor dit evenement, 12 – 13 oktober in Expo Houten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.