hermes bus

Vervoerder Hermes mag ‘mystery guests’ niet meer inzetten

Het Gerechtshof in Den Bosch verbiedt vervoersbedrijf Hermes met onmiddellijke ingang de chauffeurs te controleren met ‘mystery guests’. De ondernemingsraad (OR) had met de inzet van deze manier van personeelsbeoordeling moeten instemmen. De OR kwam pas in 2014 achter het bestaan van deze mystery guests, terwijl ze al sinds 2010 zijn ingezet.

Hermes verzorgt het busvervoer in Eindhoven en de stadsregio Arnhem-Nijmegen, in dat laatste gebied onder de merknaam Breng. Het vervoersbedrijf en de OR waren het op twee punten oneens: het gebruik van de beelden van beveiligingscamera’s om het personeel te beoordelen en het inzetten van de mystery guests. Hermes ging in hoger beroep na een uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant vorig jaar.

Die oordeelde destijds dat het vervoersbedrijf geen beelden van beveiligingscamera’s in de bussen mag gebruiken om eigen chauffeurs te controleren, maar nog wel de mystery guests mag inzetten. Het Gerechtshof verbiedt nu die inzet van de mystery guests. Hermes mag de camerabeelden nog wel inzetten wanneer er een vermoeden is van een misdrijf.

Mystery guests

Hermes zet sinds 2010 mystery guests in op de ritten. Deze personen controleren chauffeurs op 51 punten, die betrekking hebben op het gedrag, de houding en de rijvaardigheid. Aan de chauffeur wordt vooraf aangekondigd dat er binnen vier weken op een onverwacht moment een beoordelaar meerijdt.

De uitkomsten van de beoordeling worden met de chauffeur besproken en komen in zijn personeelsdossier terecht. In de afgelopen vijf jaar is de mystery guest slechts zeven keer ingezet. Desondanks is het hof van mening dat de OR hiermee had moeten instemmen, omdat het om een personeelsbeoordeling gaat.

Cameratoezicht

Volgens de OR zou door Hermes regelmatig camerabeelden worden gebruikt tegen haar werknemers. Hermes vertelde in hoger beroep dat het om slechts één individueel geval ging. De beelden zijn gebruikt in een ontslagprocedure van een chauffeur. De werknemer zou tijdens het rijden hebben gebeld met maar één hand aan het stuur. Volgens het Gerechtshof heeft de OR niet of onvoldoende kunnen weerspreken dat het om slechts één geval ging. De conclusie van het hof is dan ook dat de OR hiervoor geen toestemming hoefde te geven.

Wel is het hof het eens met de OR dat Hermes op onrechtmatige basis de camerabeelden heeft gebruikt. In de Regeling Cameratoezicht is namelijk opgenomen dat de camerabewaking uitdrukkelijk niet is bedoeld om het gedrag van medewerkers te observeren, tenzij sprake is van een vermoeden van misdrijf of betrokkenheid daarbij. Daarvanwas geen sprake, oordeelt het Gerechtshof.

Lees ook: Vervoerder Hermes moet cameratoezicht op personeel staken

Auteur: Nadine Kieboom

2 reacties op “Vervoerder Hermes mag ‘mystery guests’ niet meer inzetten”

Papias van Hiërapolis|22.11.16|13:19

Bellen onder het rijden lijkt mij toch een misdrijf?

Floris Busscher|22.11.16|22:48

Bellen onder het rijden is een overtreding, beslist géén misdrijf!!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.