Volvo, BRT, Brazilië, Rio de Janeiro

Volvo introduceert 30-meter bus voor BRT-systemen

Volvo, BRT, Brazilië, Rio de Janeiro

Volvo Bus heeft vorige week in Brazilië een buschassis gepresenteerd van 30 meter lang. In deze dubbelgelede bus is ruimte voor 300 personen en het is volgens de busbouwer momenteel de grootste bus ter wereld. Deze extra lange bus is speciaal ontwikkeld voor de inzet op Bus Rapid Transit-systemen. Dergelijke aparte buslijnen komen veel voor in Latijns-Amerikaanse steden zoals Bogotá, Guatemala City, Mexico City en Santiago de Chile. 

Omdat de bus zo groot is, hoeft een vervoerder minder bussen in te zetten, wat goed is voor de gemiddelde snelheid van de bussen en voor de emissie-uitstoot. “Dit voertuig zal de vervoerssystemen in de stedelijke gebieden nog efficiënter maken, omdat hierdoor een betere kwaliteit wordt geboden aan passagiers en de kosteneffectiviteit voor de vervoerders verbetert”, aldus Fabiano Todeschini, hoofd van Volvo Bus Latin America.

BRT-lijnen

De 30-meter bus is speciaal ontwikkeld voor BRT-lijnen, aparte buslijnen waar geen ander verkeer mag komen en waar veel reizigers gebruik van maken. Volgens Volvo kan deze bus meer dan 30 passagiers extra vervoeren dan het voorgaande model en kan deze dubbelgelede bus drie standaard bussen vervangen.

Op de beurs FetransRio in Rio de Janeiro werd bovendien ook een chassis voor een gelede bus van 22 meter onthuld. De Super Arctic 210 heeft een passagierscapaciteit van 210 mensen en de bus is uitgerust met vijf deuren. Volgens de busbouwer moeten deze deuren ervoor zorgen dat reizigers gemakkelijker kunnen in- en uitstappen, maar ook dat de passagiers zich beter verspreiden door het voertuig.

Stedelijke transportsystemen

Momenteel heeft Volvo vier bussen van het model Arctic die ideaal zijn voor stedelijke vervoerssystemen waarvan heel veel mensen gebruikmaken, namelijk de Artic 150 van 18,6 meter, de Artic 180 van 21 meter, de Super Arctic 210 van 22 meter en de Gran Artic 300 van 30 meter. Deze bussen bieden ruimte aan tussen de 150 en 300 passagiers. Volvo Bus heeft al circa 4000 bussen geleverd voor BRT-systemen in Latijns-Amerika.

Volvo Gran Artic 300, bus, 30 meter

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Volvo introduceert 30-meter bus voor BRT-systemen”

Peter H. Smit|06.12.16|23:11

Kan dit ook elektrisch?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.