Bus Ebusco voor U-OV

Overheid en ING investeren in Nederlandse elektrische bussen

De Nederlandse overheid en ING hebben allebei geïnvesteerd in een Nederlandse fabrikant van elektrische stadsbussen, Ebusco. Het ministerie van Economische Zaken draagt bij in de vorm van een innovatiekrediet en ING heeft een belang in het Helmondse bedrijf genomen en verstrekt verder financiering aan de busbouwer. De bank denkt dat Ebusco een belangrijke rol kan spelen in de afspraak om in 2030 alle OV-bussen emissievrij te laten rijden. 

ING heeft dit besluit genomen omdat het bedrijf wil bijdragen aan een groenere samenleving. “Klimaatverandering en milieu-emissies stellen ons wereldwijd voor ongekende uitdagingen. ING wil duurzame ontwikkelingen stimuleren en de wereldwijde transitie naar een CO2-arme, klimaatbestendige economie helpen vormgeven.”

Verduurzaming

ING meldt aan het Financiële Dagblad een sterke groei van de productie van elektrische bussen te verwachten, ongeveer tientallen procenten. Het gaat echter nu nog vaak om kleine orders, omdat de OV-bedrijven eerst de techniek willen testen. Maar wanneer die testperiode voorbij is, wordt een flinke groei verwacht.

In 2012 zette Ebusco voor zijn eerste prototype elektrische bus op de markt en ING verwacht dat elektrische bussen een groot marktpotentieel hebben. “Het gaat alleen al in Nederland om een vervangingsmarkt van vijfduizend bussen. De Europese markt voor stadsvervoer is geraamd op minimaal honderdduizend bussen.” ING heeft een behoorlijk marktaandeel in de financiering van Nederlandse OV-bedrijven.

Betrokkenheid ING

“De betrokkenheid van ING en de overheid is van grote betekenis voor Ebusco”, aldus Peter Bijvelds, de algemeen directeur van Ebusco. “Beide bedrijven hebben zich verbonden aan een jong en innovatief bedrijf dat substantieel bijdraagt aan de reductie van klimaat- en milieu-emissies alsmede een reductie van geluid en trillingen.”

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Overheid en ING investeren in Nederlandse elektrische bussen”

Heimen Stoffels|18.01.17|16:10

Het is mooi dat ze daarin investeren, maar ING laat het doorklinken alsof Ebusco de enige is. Dit terwijl VDL juist goede zaken doet met hun Nederlandse electrische bussen…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.