Logo, FlixBus

Extra controles voor internationale OV-reizen

Reizigers die met het openbaar vervoer over een landsgrens willen reizen, zouden beter gecontroleerd moeten worden. Daarom zouden OV-passagiers die in de toekomst een internationaal vervoersbewijs proberen te kopen, zich eerst moeten identificeren met een geldig identiteitsbewijs. De Nederlandse regering is in gesprek met België, Duitsland en Frankrijk over deze scherpere controle op grensoverschrijdend openbaar vervoer.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigde tegen het NRC dat Nederland met België, Duitsland en Frankrijk de handen hiervoor ineen wil slaan. Het is onduidelijk welke effecten dit heeft op de kosten en reistijd voor het grensoverschrijdend vervoer, zoals het reizen met internationale bussen, zoals FlixBus, of het afleggen van korte afstanden over de grens, bijvoorbeeld tussen Limburg en België of tussen Groningen en Duitsland.

Wet

In België werd nog voor de kerst een wet aangenomen, waarin is bepaald dat OV-passagiers alleen een kaartje kunnen als ze een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. Dit moet gerealiseerd worden in mei van 2018. Deze maand nog willen de Belgen deze wet voorleggen in het EU-overleg, om deze maatregel in te voeren in de hele EU.

Het doel hiervan is om het voor criminelen en terroristen moeilijker te maken om over de grenzen te reizen. Deze maatregel willen de vier landen nemen, nadat vorige week bleek dat de terrorist die een aanslag pleegde op een kerstmarkt in België, gemakkelijk met het OV de grens over reisde naar Nederland en vanaf daar naar Italië.

Volgens de Telegraaf wordt er ook een wetsvoorstel voorbereid om identificatie verplicht te stellen bij vliegtickets. De gegevens die hiermee worden verzameld, worden opgeslagen in een Passagiers Namen Register.

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Extra controles voor internationale OV-reizen”

Paulus van Aken|04.01.17|13:59

beste manier om OV om zeep te helpen.
en nog zinloos ook. een crimineel komt toch wel waar ie zijn wil.
de overheid doet steeds stompzinniger dingen om hun eigren fouten aan hret oog te onttrekken. zorg gewoon voor meer politie en grensbewaking.

kees boer|06.01.17|17:58

Voor enkele jaren terug moest ik al een nieuw vliegticket kopen dat mijn voorletter in mijn paspoort niet overeen kwam en er was ook politiecontrole in de bus van Nijmegen naar Kleef aan de grens

Roel Bartlema|07.01.17|20:47

Diep treurig dat de Belgen niets beter weten bedenken dan dit soort kortzichtige, domme maatregelen en die ook nog eens proberen te exporteren naar andere Europese landen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Extra controles voor internationale OV-reizen | OVPro.nl
Logo, FlixBus

Extra controles voor internationale OV-reizen

Reizigers die met het openbaar vervoer over een landsgrens willen reizen, zouden beter gecontroleerd moeten worden. Daarom zouden OV-passagiers die in de toekomst een internationaal vervoersbewijs proberen te kopen, zich eerst moeten identificeren met een geldig identiteitsbewijs. De Nederlandse regering is in gesprek met België, Duitsland en Frankrijk over deze scherpere controle op grensoverschrijdend openbaar vervoer.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigde tegen het NRC dat Nederland met België, Duitsland en Frankrijk de handen hiervoor ineen wil slaan. Het is onduidelijk welke effecten dit heeft op de kosten en reistijd voor het grensoverschrijdend vervoer, zoals het reizen met internationale bussen, zoals FlixBus, of het afleggen van korte afstanden over de grens, bijvoorbeeld tussen Limburg en België of tussen Groningen en Duitsland.

Wet

In België werd nog voor de kerst een wet aangenomen, waarin is bepaald dat OV-passagiers alleen een kaartje kunnen als ze een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. Dit moet gerealiseerd worden in mei van 2018. Deze maand nog willen de Belgen deze wet voorleggen in het EU-overleg, om deze maatregel in te voeren in de hele EU.

Het doel hiervan is om het voor criminelen en terroristen moeilijker te maken om over de grenzen te reizen. Deze maatregel willen de vier landen nemen, nadat vorige week bleek dat de terrorist die een aanslag pleegde op een kerstmarkt in België, gemakkelijk met het OV de grens over reisde naar Nederland en vanaf daar naar Italië.

Volgens de Telegraaf wordt er ook een wetsvoorstel voorbereid om identificatie verplicht te stellen bij vliegtickets. De gegevens die hiermee worden verzameld, worden opgeslagen in een Passagiers Namen Register.

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Extra controles voor internationale OV-reizen”

Paulus van Aken|04.01.17|13:59

beste manier om OV om zeep te helpen.
en nog zinloos ook. een crimineel komt toch wel waar ie zijn wil.
de overheid doet steeds stompzinniger dingen om hun eigren fouten aan hret oog te onttrekken. zorg gewoon voor meer politie en grensbewaking.

kees boer|06.01.17|17:58

Voor enkele jaren terug moest ik al een nieuw vliegticket kopen dat mijn voorletter in mijn paspoort niet overeen kwam en er was ook politiecontrole in de bus van Nijmegen naar Kleef aan de grens

Roel Bartlema|07.01.17|20:47

Diep treurig dat de Belgen niets beter weten bedenken dan dit soort kortzichtige, domme maatregelen en die ook nog eens proberen te exporteren naar andere Europese landen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.