Arriva, bus, Breda

Contant geld wordt uit steeds meer nachtbussen geweerd

Net als in Amsterdam, Utrecht en Tilburg, zullen reizigers vanaf maart niet meer met contant geld voor hun vervoersbewijs kunnen betalen in de bussen in Breda en Den Bosch. Het gaat in eerste instantie alleen om de bussen die rijden na 19.00 uur. Vervoerder Arriva zegt dat de proef van de afgelopen maanden dusdanig succesvol is dat hier nu ruimte voor is. Ook de andere vervoerders zijn in eerste instantie gestart met het weigeren van contant geld op de nachtlijnen.

Al sinds de zomermaanden kan er bij Arriva gepind worden; momenteel in 180 bussen. Zo werden reizigers alvast op de mogelijkheid gewezen, zodat het geen al te grote verrassing voor de reizigers is wanneer alle vervoerders per 2018 onmiddellijk overstappen op cashloos. “We doen het stap voor stap”, legt Arriva uit.

Ervaringen

Arriva zegt dat reizigers positief reageren op het pinnen met de bus en dat het aantal transacties hiermee toeneemt. En ook chauffeurs zijn er blij mee, want zij ervaren het pinnen als gebruiksvriendelijk en gemakkelijk. Chauffeur Marian van Roestel: “Wij als chauffeurs zijn blij met cashloze betalingen. Het is door de passagiers verrassend snel opgepakt als een goede mogelijkheid om te betalen in de bus en het werkt probleemloos. Als chauffeurs voelen we ons zeker veiliger ’s avonds zonder geld op zak. Er wordt nu al uitgekeken naar het moment dat er helemaal geen contact geld meer op de bus is.”

Nadat bekend werd dat de vervoerders vanaf 2018 al het contante geld wilden weigeren, werd de vraag gesteld óf het wel toegestaan is om contant geld te weigeren. Contant geld is namelijk gewoon een geldig betaalmiddel. Arriva zegt dat dit onder bepaalde voorwaarden echter wel is toegestaan en zegt streng toe te zien dat drie bewuste maatregelen worden gehanteerd. Ten eerste moet de techniek waarmee gewerkt wordt stabiel zijn en goed functioneren. Ten tweede moet er een overeenkomst over deze maatregel zijn bereikt met de betrokken overheden. Als laatste moeten de reizigers goed geïnformeerd worden. “Als wij deze voorwaarden goed hanteren, dan mag het”, aldus Arriva.

Nachtbussen GVB

Bij de Amsterdamse vervoerder GVB kan sinds begin februari ook niet meer betaald worden met contant geld in de nachtbussen. De vervoerder zegt erg tevreden te zijn over het verloop hiervan tot nog toe. Nog niet alle reizigers waren hiervan op de hoogte, maar er hebben zich geen incidenten voorgedaan. In bepaalde gevallen zouden reizigers zelfs met pin betaald hebben voor reizigers die geen pinpas hadden, waarna zij het cash geld terug kregen van die reiziger. “Er is volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te kunnen pinnen, contactloos en met creditcard te betalen. Tegelijkertijd checken gelukkig al veel reizigers in met hun OV-chipkaart”, aldus GVB.

Overigens is er wel wat vertraging ontstaan door deze nieuwe manier van betalen, omdat het ook voor bestuurders wennen was. De vervoerder verwacht dat – nu bijna alle bussen voorzien zijn van pinapparatuur en reizigers vertrouwd raken met cashloos rijden in de nacht – de bestuurders het pinnen steeds sneller kunnen laten verlopen. “In de eerste zes dagen van februari 2017 hadden we 4339 pintransacties in onze bussen. Op de eerste vrijdagnacht en zaterdagnacht met de cashloze nachtbus werd meer de dan helft van het totale pintransacties gedaan aan boord van de nachtbus.”

Ticketautomaat

Hoewel Arriva er als eerste voor kiest om in de Brabantse bussen geen cash meer te accepteren, zullen ook de bussen in andere regio’s gaan volgen. Dit gebeurt echter steeds stapsgewijs. In andere regio’s zijn wel al ticketautomaten geplaatst, waar reizigers bij kunnen pinnen. De automaat print dan een kaartje uit en samen met de pinbon vormt dit het vervoersbewijs. Deze kaartautomaten zullen ook later dit jaar in Noord-Brabant in de bussen worden geplaatst en dan hoeven reizigers geen gedrukte kaartjes meer mee te nemen.

In eerste instantie zou contant geld al in februari niet meer geaccepteerd worden in de bussen in Den Bosch en Breda. Arriva heeft echter besloten om dit een maand uit te stellen. “In Tilburg is deze maatregel al ingevoerd in oktober en daar weten mensen het nu wel”, aldus Arriva. “Maar voor Breda en Den Bosch vonden we het slimmer om dit uit te stellen tot na carnaval.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Contant geld wordt uit steeds meer nachtbussen geweerd | OVPro.nl
Arriva, bus, Breda

Contant geld wordt uit steeds meer nachtbussen geweerd

Net als in Amsterdam, Utrecht en Tilburg, zullen reizigers vanaf maart niet meer met contant geld voor hun vervoersbewijs kunnen betalen in de bussen in Breda en Den Bosch. Het gaat in eerste instantie alleen om de bussen die rijden na 19.00 uur. Vervoerder Arriva zegt dat de proef van de afgelopen maanden dusdanig succesvol is dat hier nu ruimte voor is. Ook de andere vervoerders zijn in eerste instantie gestart met het weigeren van contant geld op de nachtlijnen.

Al sinds de zomermaanden kan er bij Arriva gepind worden; momenteel in 180 bussen. Zo werden reizigers alvast op de mogelijkheid gewezen, zodat het geen al te grote verrassing voor de reizigers is wanneer alle vervoerders per 2018 onmiddellijk overstappen op cashloos. “We doen het stap voor stap”, legt Arriva uit.

Ervaringen

Arriva zegt dat reizigers positief reageren op het pinnen met de bus en dat het aantal transacties hiermee toeneemt. En ook chauffeurs zijn er blij mee, want zij ervaren het pinnen als gebruiksvriendelijk en gemakkelijk. Chauffeur Marian van Roestel: “Wij als chauffeurs zijn blij met cashloze betalingen. Het is door de passagiers verrassend snel opgepakt als een goede mogelijkheid om te betalen in de bus en het werkt probleemloos. Als chauffeurs voelen we ons zeker veiliger ’s avonds zonder geld op zak. Er wordt nu al uitgekeken naar het moment dat er helemaal geen contact geld meer op de bus is.”

Nadat bekend werd dat de vervoerders vanaf 2018 al het contante geld wilden weigeren, werd de vraag gesteld óf het wel toegestaan is om contant geld te weigeren. Contant geld is namelijk gewoon een geldig betaalmiddel. Arriva zegt dat dit onder bepaalde voorwaarden echter wel is toegestaan en zegt streng toe te zien dat drie bewuste maatregelen worden gehanteerd. Ten eerste moet de techniek waarmee gewerkt wordt stabiel zijn en goed functioneren. Ten tweede moet er een overeenkomst over deze maatregel zijn bereikt met de betrokken overheden. Als laatste moeten de reizigers goed geïnformeerd worden. “Als wij deze voorwaarden goed hanteren, dan mag het”, aldus Arriva.

Nachtbussen GVB

Bij de Amsterdamse vervoerder GVB kan sinds begin februari ook niet meer betaald worden met contant geld in de nachtbussen. De vervoerder zegt erg tevreden te zijn over het verloop hiervan tot nog toe. Nog niet alle reizigers waren hiervan op de hoogte, maar er hebben zich geen incidenten voorgedaan. In bepaalde gevallen zouden reizigers zelfs met pin betaald hebben voor reizigers die geen pinpas hadden, waarna zij het cash geld terug kregen van die reiziger. “Er is volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te kunnen pinnen, contactloos en met creditcard te betalen. Tegelijkertijd checken gelukkig al veel reizigers in met hun OV-chipkaart”, aldus GVB.

Overigens is er wel wat vertraging ontstaan door deze nieuwe manier van betalen, omdat het ook voor bestuurders wennen was. De vervoerder verwacht dat – nu bijna alle bussen voorzien zijn van pinapparatuur en reizigers vertrouwd raken met cashloos rijden in de nacht – de bestuurders het pinnen steeds sneller kunnen laten verlopen. “In de eerste zes dagen van februari 2017 hadden we 4339 pintransacties in onze bussen. Op de eerste vrijdagnacht en zaterdagnacht met de cashloze nachtbus werd meer de dan helft van het totale pintransacties gedaan aan boord van de nachtbus.”

Ticketautomaat

Hoewel Arriva er als eerste voor kiest om in de Brabantse bussen geen cash meer te accepteren, zullen ook de bussen in andere regio’s gaan volgen. Dit gebeurt echter steeds stapsgewijs. In andere regio’s zijn wel al ticketautomaten geplaatst, waar reizigers bij kunnen pinnen. De automaat print dan een kaartje uit en samen met de pinbon vormt dit het vervoersbewijs. Deze kaartautomaten zullen ook later dit jaar in Noord-Brabant in de bussen worden geplaatst en dan hoeven reizigers geen gedrukte kaartjes meer mee te nemen.

In eerste instantie zou contant geld al in februari niet meer geaccepteerd worden in de bussen in Den Bosch en Breda. Arriva heeft echter besloten om dit een maand uit te stellen. “In Tilburg is deze maatregel al ingevoerd in oktober en daar weten mensen het nu wel”, aldus Arriva. “Maar voor Breda en Den Bosch vonden we het slimmer om dit uit te stellen tot na carnaval.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.