Syntus past dienstregeling in Utrecht aan na klachtenregen

De dienstregeling in de provincie Utrecht wordt met ingang van 5 maart aangepast door vervoerder Syntus om het busvervoer hier te verbeteren. Sinds deze vervoerder het vervoer in december van Connexxion heeft overgenomen, wordt er erg veel geklaagd. Zo zouden de aansluitingen slecht zijn, zijn veel bussen verlaat en kennen chauffeurs de route niet. Ondertussen heeft Syntus al een medewerker aangenomen op de verkeersleiding die zich alleen bezighoudt met het vervoerder in de provincie Utrecht.

Dit melden verschillende Utrechtse media na een bijeenkomst die de vervoerder dinsdag had georganiseerd in Amersfoort, waar de nieuwe dienstregeling bekend werd gemaakt. Syntus verzorgt nu twee maanden lang het vervoer in de provincie Utrecht en in de eerste dagen van de concessie ontving de nieuwe vervoerder circa duizend klachten en vragen over de nieuwe dienstregeling; flink hoger dan verwacht. Syntus zegt de knelpunten nu duidelijk te hebben en al veel verbeterd te hebben. Maar er moet nog steeds een extra stap worden gezet.

Korte implementatietijd

Tijdens deze bijeenkomst gaf Syntus toe te weinig tijd te hebben gehad voor de implementatie van de concessie. In een periode van slechts drie weken moest de vervoerder de hele logistieke organisatie van Connexxion overnemen en dat bleek een ‘mission impossible’. Maar ondertussen heeft Syntus al extra bussen ingezet, is er meer technisch personeel en zijn extra chauffeurs beschikbaar om vertragingen op te kunnen vangen. Overigens heeft Syntus voorafgaand aan de concessie altijd gezegd ervan uit te gaan vanaf de start van de concessie goed vervoer te kunnen regelen.

Daarmee is het aantal klachten over de dienstregeling nu gedaald tot ongeveer 200 per dag. De vervoerder merkt dus wel degelijk een verbetering op, al is dit getal nog steeds te hoog. “We zien nu al dat de reizigers steeds positiever de bus uitstappen. Onze chauffeurs en de klantenservice merken dat ook”, aldus woordvoerder Hanneke Ruiter tegen RTV Utrecht.

Verbeteringen

De provincie Utrecht eiste al eerder verbeteringen. Syntus kreeg weliswaar geen boete voor de slechte prestaties, maar moest wel heel snel met een plan komen. Daarom neemt de vervoerder verschillende buslijnen onder handen. Vertrek- of aankomsttijden worden gewijzigd om vertraging tegen te gaan en er zullen minder ritten worden ‘gekoppeld’. Zo hoeven de bussen na een rit niet direct op een andere lijn door te rijden, waardoor de vertraging op de ene lijn niet meer kan doorwerken op de andere lijn.

Tevens moeten alle oude bussen waarmee Syntus nu nog moet rijden omdat het wagenpark nog niet compleet is, uiterlijk deze zomer vervangen zijn voor nieuwe bussen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.