Arriva, stadsbus, Leeuwarden

Chauffeurs in Friesland ontevreden over dienstregeling Arriva

Arriva, stadsbus, Leeuwarden

Vakbond FNV heeft een pamflet gestuurd naar vervoerder Arriva over de te strakke dienstregelingen in Friesland. De vakbond zegt veel klachten binnen te krijgen van buschauffeurs over de rijtijden. Om de planning te kunnen halen, zouden de chauffeurs harder rijden dan is toegestaan en FNV waarschuwt dat de veiligheid van de passagiers in gevaar komt.

In het pamflet van de vakbond wordt de vervoerder gemaand om meer rekening te houden met de chauffeurs. “De maat is vol. Het ziekteverzuim is op sommige vestigingen opgelopen tot 20 procent”, zo schrijft de vakbond.

Nieuwe dienstregeling

De vakbond stimuleert de chauffeurs om precies volgens het boekje te rijden, om zo aan Arriva te laten merken dat er meer ruimte dient te komen in de diensten. “Houd je aan de snelheid, houd je aan de overstaptijd en neem je volledige pauze. Als je de gaten blijft dichtjagen is de klant tevreden, Arriva zeer tevreden, maar is de chauffeur de grote verliezer”, zegt de FNV.

Arriva neemt de klachten van de chauffeurs serieus werkt aan een verbeterplan, zo reageerde de vervoerder tegen de Leeuwarder Courant. Vanaf maandag zullen er aanpassingen gedaan worden in de diensten van de buschauffeurs. Daarmee wordt in ieder geval op de belangrijkste knelpunten meer ruimte gecreëerd. Ook kijkt Arriva naar andere aanpassingen in de dienstregeling, maar dat kost iets meer tijd. Er zullen gefaseerd wijzigingen worden doorgevoerd en uiterlijk in mei moet er een betere dienstregeling zijn.

Volgens Omrop Fryslân twijfelen de chauffeurs echter dat de aanpassingen van de dienstregeling door Arriva ook echt tijdwinst opleveren, omdat de routes nu eenmaal langer zijn geworden. Daarom moeten de chauffeurs wel harder rijden, vooral wanneer het druk is in het verkeer of wanneer er werkzaamheden zijn in het centrum van Leeuwarden. Dit zou ertoe leiden dat de pauze erbij inschiet. Alleen nieuwe diensten zouden een echte oplossing zijn.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.