Provincies besteden 1 miljard aan OV in 2017

De twaalf provincies in Nederland verwachten in 2017 bijna een miljard euro uit te geven aan het openbaar vervoer. Gemiddeld wordt er per inwoner van Nederland dus 55 euro gestoken in het OV. De provincie Utrecht zal het meeste geld uitgeven, namelijk in totaal 152,2 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de provinciebegrotingen in 2017. 

Er wordt sowieso door provincies flink geïnvesteerd in bereikbaarheid van de regio. De provincies verwachten circa 2,3 miljard euro uit te geven aan verkeer en vervoer in 2017 en dat is ruim 40 procent van het totale budget van de provincies. Van die 2,3 miljard euro besteden zij 46 procent aan wegen, 42 procent aan het openbaar vervoer en de resterende 12 procent aan waterwegen en overige verkeers- en vervoerstaken.

Subsidie

De verschillende provincies investeren in het openbaar vervoer door subsidie te geven aan de vervoerders voor de exploitatie van regionaal bus-, tram-, metro- en treinvervoer. Verder geven de provincies geld uit voor een goede toegankelijkheid van stations en bushaltes. Utrecht is dus de provincie waar het meest geld wordt gestoken in het OV. Deze provincie wordt op de voet gevolgd door Gelderland, die van plan is om 145,1 miljoen euro uit te trekken, en Overijssel, die 115,5 miljoen wil gaan besteden.

In Zeeland, Flevoland en Drenthe wordt in absolute cijfers het minste geïnvesteerd, namelijk 23,3 miljoen door Zeeland, 42,9 miljoen door Drenthe en 33,7 miljoen door Flevoland. Hier moet wel een kanttekening gemaakt worden. Deze drie provincies hebben ook in totaal het minste geld beschikbaar voor verkeer en vervoer. Zowel Drenthe als Flevoland steken nog steeds de helft van het beschikbare geld in het openbaar vervoer. Zeeland verwacht 30 procent van het totale budget voor verkeer en vervoer uit te geven aan busvervoer. Ter vergelijking, Noord-Brabant investeert 94,1 miljoen, maar dat is 20,5 procent van het totaal beschikbare bedrag. Deze provincie besteedt het gros van het geld aan landwegen.

Geld per inwoner

Het CBS heeft ook uitgezocht welke provincies per inwoner het meeste geld steken in het openbaar vervoer. Ook hier staat de provincie Utrecht bovenaan. Per inwoner wordt door deze provincie 118 euro geïnvesteerd in het openbaar vervoer. De provincies Noord-Holland en Zuid-Holland staan onderaan, maar volgens het CBS komt dit omdat de rol van deze provincies bij het openbaar vervoer beperkt is.

De verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam is namelijk ondergebracht bij de zogenaamde gemeenschappelijke regelingen, te weten de Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Voor het CBS moeten deze gemeenschappelijke regelingen een eigen jaarrekening opstellen. Daarna staat de provincie Noord-Brabant onderaan. De verwachten lasten per inwoner komen in Brabant uit op 37 euro.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Provincies besteden 1 miljard aan OV in 2017 | OVPro.nl

Provincies besteden 1 miljard aan OV in 2017

De twaalf provincies in Nederland verwachten in 2017 bijna een miljard euro uit te geven aan het openbaar vervoer. Gemiddeld wordt er per inwoner van Nederland dus 55 euro gestoken in het OV. De provincie Utrecht zal het meeste geld uitgeven, namelijk in totaal 152,2 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de provinciebegrotingen in 2017. 

Er wordt sowieso door provincies flink geïnvesteerd in bereikbaarheid van de regio. De provincies verwachten circa 2,3 miljard euro uit te geven aan verkeer en vervoer in 2017 en dat is ruim 40 procent van het totale budget van de provincies. Van die 2,3 miljard euro besteden zij 46 procent aan wegen, 42 procent aan het openbaar vervoer en de resterende 12 procent aan waterwegen en overige verkeers- en vervoerstaken.

Subsidie

De verschillende provincies investeren in het openbaar vervoer door subsidie te geven aan de vervoerders voor de exploitatie van regionaal bus-, tram-, metro- en treinvervoer. Verder geven de provincies geld uit voor een goede toegankelijkheid van stations en bushaltes. Utrecht is dus de provincie waar het meest geld wordt gestoken in het OV. Deze provincie wordt op de voet gevolgd door Gelderland, die van plan is om 145,1 miljoen euro uit te trekken, en Overijssel, die 115,5 miljoen wil gaan besteden.

In Zeeland, Flevoland en Drenthe wordt in absolute cijfers het minste geïnvesteerd, namelijk 23,3 miljoen door Zeeland, 42,9 miljoen door Drenthe en 33,7 miljoen door Flevoland. Hier moet wel een kanttekening gemaakt worden. Deze drie provincies hebben ook in totaal het minste geld beschikbaar voor verkeer en vervoer. Zowel Drenthe als Flevoland steken nog steeds de helft van het beschikbare geld in het openbaar vervoer. Zeeland verwacht 30 procent van het totale budget voor verkeer en vervoer uit te geven aan busvervoer. Ter vergelijking, Noord-Brabant investeert 94,1 miljoen, maar dat is 20,5 procent van het totaal beschikbare bedrag. Deze provincie besteedt het gros van het geld aan landwegen.

Geld per inwoner

Het CBS heeft ook uitgezocht welke provincies per inwoner het meeste geld steken in het openbaar vervoer. Ook hier staat de provincie Utrecht bovenaan. Per inwoner wordt door deze provincie 118 euro geïnvesteerd in het openbaar vervoer. De provincies Noord-Holland en Zuid-Holland staan onderaan, maar volgens het CBS komt dit omdat de rol van deze provincies bij het openbaar vervoer beperkt is.

De verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam is namelijk ondergebracht bij de zogenaamde gemeenschappelijke regelingen, te weten de Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Voor het CBS moeten deze gemeenschappelijke regelingen een eigen jaarrekening opstellen. Daarna staat de provincie Noord-Brabant onderaan. De verwachten lasten per inwoner komen in Brabant uit op 37 euro.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.