bus Qbuzz, Emmen, Drenthe,

Onverwachte staking van Qbuzz-chauffeurs in Emmen

(foto: gemeente Emmen, vrij gebruik)

Een tiental buschauffeurs in Emmen heeft op maandagmiddag enkele uren het werk stilgelegd, als protest tegen de mogelijke verslechtering van het stadsvervoer in Emmen. Vervoerder Qbuzz noemde het een ‘wilde staking’, waarvan zowel de vervoerder als de vakbonden niet op de hoogte waren. Wel waarschuwde een bestuurder van vakbond FNV Streekvervoer vorige week al dat de chauffeurs ontevreden waren en noemde hij het kansrijk dat de chauffeurs zouden gaan staken.

Rond 16:00 uur – na een staking van enkele uren – gingen de chauffeurs weer aan het werk en kon de dienstregeling weer worden opgestart. De vervoerder liet wel weten dat het enige tijd zou duren voordat alle hinder van de staking was opgelost.

Werkverdringing

De chauffeurs vrezen voor werkverdringing in Emmen. Ze zijn bang dat de stadsdiensten in Emmen zullen verdwijnen en dat het openbaar vervoer wordt opgeheven. Dit zou namelijk ook zijn gebeurd in de steden Assen, Hoogeveen en Meppel. Hier is het traditionele OV-busvervoer overgenomen door vrijwilligers op taxi’s. Volgens de chauffeurs is dat niet nodig, omdat de stadsdienst in Emmen juist heel goed draait.

Andere plannen voor het stadsvervoer betreffen de overname van het busvervoer door de qliners, succesvolle, snelle en rechtstreekse bussen die rijden door het noorden van het land. Er rijden nu al acht van deze lijnen tussen Groningen en Drenthe. Tijdens de staking werden er circa vijftig tot zestig buslijnen stilgelegd, waardoor de hinder voor reizigers aannemelijk was. Het hielp daarbij niet mee dat Qbuzz niet van de staking wist en dus reizigers niet van goede informatie kon voorzien.

Reactie Qbuzz

Overigens laat Qbuzz weten dat er helemaal geen sprake is van werkverdringing. De vervoerder erkent bezig te zijn om de diensten in Emmen beter in te richten, maar ontkent dat hierbij banen gaan verdwijnen. Eerder zouden er meer werknemers nodig zijn, vertelt de vervoerder. Ook zullen alle veranderingen worden besproken met de chauffeurs.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Onverwachte staking van Qbuzz-chauffeurs in Emmen | OVPro.nl
bus Qbuzz, Emmen, Drenthe,

Onverwachte staking van Qbuzz-chauffeurs in Emmen

Foto: Bus in Emmen. Foto ter illustratie.

Een tiental buschauffeurs in Emmen heeft op maandagmiddag enkele uren het werk stilgelegd, als protest tegen de mogelijke verslechtering van het stadsvervoer in Emmen. Vervoerder Qbuzz noemde het een ‘wilde staking’, waarvan zowel de vervoerder als de vakbonden niet op de hoogte waren. Wel waarschuwde een bestuurder van vakbond FNV Streekvervoer vorige week al dat de chauffeurs ontevreden waren en noemde hij het kansrijk dat de chauffeurs zouden gaan staken.

Rond 16:00 uur – na een staking van enkele uren – gingen de chauffeurs weer aan het werk en kon de dienstregeling weer worden opgestart. De vervoerder liet wel weten dat het enige tijd zou duren voordat alle hinder van de staking was opgelost.

Werkverdringing

De chauffeurs vrezen voor werkverdringing in Emmen. Ze zijn bang dat de stadsdiensten in Emmen zullen verdwijnen en dat het openbaar vervoer wordt opgeheven. Dit zou namelijk ook zijn gebeurd in de steden Assen, Hoogeveen en Meppel. Hier is het traditionele OV-busvervoer overgenomen door vrijwilligers op taxi’s. Volgens de chauffeurs is dat niet nodig, omdat de stadsdienst in Emmen juist heel goed draait.

Andere plannen voor het stadsvervoer betreffen de overname van het busvervoer door de qliners, succesvolle, snelle en rechtstreekse bussen die rijden door het noorden van het land. Er rijden nu al acht van deze lijnen tussen Groningen en Drenthe. Tijdens de staking werden er circa vijftig tot zestig buslijnen stilgelegd, waardoor de hinder voor reizigers aannemelijk was. Het hielp daarbij niet mee dat Qbuzz niet van de staking wist en dus reizigers niet van goede informatie kon voorzien.

Reactie Qbuzz

Overigens laat Qbuzz weten dat er helemaal geen sprake is van werkverdringing. De vervoerder erkent bezig te zijn om de diensten in Emmen beter in te richten, maar ontkent dat hierbij banen gaan verdwijnen. Eerder zouden er meer werknemers nodig zijn, vertelt de vervoerder. Ook zullen alle veranderingen worden besproken met de chauffeurs.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.