Arriva test nieuw ticketsysteem voor cashloos betalen

Vervoerder Arriva start in maart in de stadsbussen in Alphen aan den Rijn en Gouda een proef met een nieuw ticketapparaat. Als de ervaringen met dit ticketapparaat positief zijn, zullen chauffeurs niet langer vooraf gedrukte kaartjes mee hoeven te nemen, omdat dit ticketapparaat na betaling meteen een kaartje print. De proef start in Gouda op 1 maart en op 6 maart in Alpen aan den Rijn. 

Bij dit apparaat kunnen reizigers met een pinpas betalen en Arriva wil uiteindelijk alle bussen in Nederland voorzien van een ticketapparaat waarmee reizigers kaartjes kunnen kopen met hun pinpas. Dat kan zowel met een pincode als contactloos. De proef start in Gouda op 1 maart en in Alphen aan den Rijn op 6 maart en duurt tot eind maart.

Pinapparaat

In de twee steden is al veel ervaring opgedaan met betalen met de betalen per pin, want de stadsbussen zijn sinds november 2015 uitgerust met een pinapparaat. Deze pinapparaten worden tijdens de proef gekoppeld aan het nieuwe ticketsysteem van Arriva. Wanneer reizigers met hun pinpas betalen voor een ticket, print het systeem een ticket en dat kaartje geldt samen met het vervoerbewijs en de pinbon als betaalbewijs. Ook bij dit nieuwe systeem is dus nog steeds een apart pinapparaat nodig.

Arriva hoopt door deze proef uit te zoeken of het ticketapparaat aansluit bij de wensen die de vervoerder heeft én de wensen van de reizigers. De vervoerder wil vanaf 2018 geen contant geld meer hoeven te accepteren in de bussen, om zo de sociale veiligheid in de bussen te verhogen. Net als alle andere vervoerders, is Arriva in 2016 enkele keren opgeschrikt door overvallen van bussen. Overigens kunnen reizigers zolang deze proef gaande is nog gewoon met contant geld betalen bij de chauffeur.

Overleg reizigers

Om contant geld te kunnen weigeren uit bussen, is het van belang dat de techniek voor alternatieve betaalmethoden goed werkt en dat de reizigers op de hoogte zijn van het feit dat ze niet langer kunnen betalen met cash. Daarom vindt de vervoerder het belangrijk dat contant geld op een zorgvuldige wijze verdwijnt uit het busvervoer. Arriva zal de bevindingen en ervaringen van reizigers, buschauffeurs en het technische team na afloop evalueren en op basis daarvan besluiten of het apparaat verder wordt uitgerold.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Arriva test nieuw ticketsysteem voor cashloos betalen”

Eric Struch|01.03.17|15:34

En werkt dit systeem ook met buitenlandse betaalpassen van toeristen? Waarom is geen cash de enige oplossing? Je geeft je kind toch liever (gepast) geld mee dan een pinpas.
Toen ik in de jaren 80 stage liep in Chicago, zag ik een zeer simpel maar doeltreffend systeem voor veilig met cash betalen in de bus. De reiziger duwt het gepaste geld via een gleuf in een transparant kastje. Wanneer de chauffeur gezien heeft dat het bedrag klopt, drukt hij op een knop en valt het geld in een soort kluisje.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.