NS: verkoop van Qbuzz is ‘vergevorderd’

NS verwacht in de eerste helft van dit jaar de verkoop van Qbuzz rond te hebben. Dan bestaat er wel nog een kans dat toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) de koop wil onderzoeken en de resultaten hiervan zijn afhankelijk van de koper van het busbedrijf. Dit liet financieel directeur Bert Groenewegen van NS weten tijdens de presentatie van het NS-jaarverslag vandaag.

Als onderdeel van de nieuwe strategie die NS vorig jaar presenteerde, wil de Nederlandse spoorvervoerder zich niet langer gaan richten op taken die niet behoren tot de kerntaak – dus het rijden met treinen. Dit betekent het afstoten van alle retail op de stations en ook de verkoop van Qbuzz, de busvervoerder die concessies heeft in Utrecht en in het noorden van Nederland.

Verkoop

In juli vorig jaar startte NS officieel met het verkooptraject van de busvervoerder en riep daarbij de hulp van de ING. Groenewegen noemde de verkoop van Qbuzz nu ‘vergevorderd’. Daarom verwachten ze het busbedrijf binnen enkele maanden van de hand te kunnen doen, zoals ook de planning was. De vervoerder heeft altijd gezegd Qbuzz te willen verkopen tegen de meest gunstige voorwaarden. Overigens is de omzet van Qbuzz in 2016 nog met 2,5 procent gestegen.

Tijdens het verkooptraject mag het busbedrijf gewoon blijven meedingen naar nieuwe concessies. In 2015 klonken ook al geruchten dat Qbuzz verkocht zou worden, destijds aan de Franse spoorvervoerder SNCF. De Ondernemingsraad van Qbuzz maakte toen snel duidelijk hier geen interesse in te hebben.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.