Arriva, trein, Groningen

Provincie Groningen gaat geld terugeisen van Arriva

Arriva, trein, Groningen

De provincie Groningen wil een deel van de subsidie voor sociale veiligheid terugvorderen van vervoerder Arriva. De vervoerder heeft namelijk niet voldoende kaartcontroles uitgevoerd in de treinen in 2015 en 2016. Dit stelt de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper, nu ze de cijfers heeft binnengekregen van het aantal kaartcontroles in de afgelopen twee jaar.

In januari 2017 stuurde Arriva de cijfers van 2014 pas naar de provincie. Daarop werd de vervoerder al op de vingers getikt door de gedeputeerde. De afspraak was dat 1 op de 3 treinen voldoende controle en begeleiding aanwezig is, maar dat aantal werd bij lange na niet gehaald.

Boete

Daarom eiste de provincie dat Arriva voor 1 maart de cijfers van 2015 en 2016 zou inleveren. Hoewel Gräper heeft gezien dat Arriva het beter heeft gedaan dan in 2014, zou de vervoerder nog steeds niet voldoen aan de contractuele verplichtingen. “Het heeft voor Arriva financiële consequenties”, meldde ze deze week aan de Gedeputeerde Staten. “Een deel van de subsidie voor sociale veiligheid vorderen we terug.”

De gedeputeerde kan dit geld terugvorderen, omdat Arriva in januari al formeel in gebreke is gesteld door de provincie, vanwege het niet voldoen aan de voorwaarden in het contract. “Dit is de eerste stap naar vervolgmaatregelen”, zei Gräper toen. Bijvoorbeeld op de lijn naar Delfzijl zou in 2014 slechts 23 procent van de treinen gecontroleerd zijn; fors minder dan de verplichte 33 procent.

Reactie Arriva

De vervoerder had al erkend dat er in 2014 te weinig gecontroleerd was door meerdere oorzaken. Maar in januari liet Arriva in een schriftelijke reactie weten in 2015 en 2016 wel genoeg gecontroleerd te hebben. Gräper heeft nu op basis van de verkregen cijfers van Arriva een andere conclusie getrokken.

Wel erkende de gedeputeerde al dat Arriva goede initiatieven neemt om de sociale veiligheid te verhogen. Zo besloot de vervoerder in december om het aantal controles op donderdag, vrijdag en zaterdag in de avonduren te verhogen. Dat neemt echter niet weg dat Arriva zich in de voorbije jaren niet aan de verplichtingen heeft gehouden.

Verder wil de provincie dat het minder lang duurt voordat Arriva de cijfers doorstuurt. De concessieverlener wil eigenlijk dat Arriva elk kwartaal cijfers over het aantal controles inlevert. “Dan kunnen we ook met Arriva in gesprek over wat we constateren”, aldus de gedeputeerde.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Provincie Groningen gaat geld terugeisen van Arriva”

Ibo De Joode|08.03.17|20:37

Ik ben op het korte stuk Franeker-Leeuwarden wat ik regelmatig reis, maar ook Groningen-Leeuwarden veel vaker gecontroleerd dan in de treinen van NS, terwijl daar altijd conducteurs op de trein zitten. Bovendien zijn de controleurs van Arriva zeer strikt en zullen meer binnenhalen dan hun collega’s van NS. Het is maar hoe je het bekijkt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.