meetinstrument, bus, brandstof besparen

Connexxion verdeelt 900.000 euro onder buschauffeurs

Opnieuw beloont vervoerder Connexxion zijn chauffeurs omdat ze in 2016 zuiniger gereden hebben en dus brandstof hebben bespaard. Connexxion verdeelt onder alle medewerkers 9 ton, een kwart van het bedrag dat de vervoerder heeft overgehouden door minder brandstof te gebruiken. In totaal hebben de chauffeurs in 2016 4,7 miljoen liter brandstof minder gebruikt dan in 2014, het ijkjaar dat Connexxion aanhoudt.

Dit doen ze met behulp van een programma waar chauffeurs worden gewezen op hun rijstijl om zuiniger te rijden, de Rij Wijzer. Het is ook een hogere besparing dan in 2015; in dat jaar bespaarden de buschauffeurs gezamenlijk 4,3 miljoen liter brandstof. Destijds keerde Connexxion 1 miljoen euro uit, maar in 2016 is de brandstofprijs gedaald.

Rij Wijzer

Connexxion vindt het belangrijk om duurzaam te zijn en is daarom drie jaar geleden gestart met het programma Rij Wijzer. “Wij belonen de chauffeur voor het aanpassen van zijn rijstijl, hetgeen zorgt voor comfortabel rijden en reizen”, aldus programmaleider André Gelens van Rij Wijzer. “Met het programma Rij Wijzer wil Connexxion uiteindelijk minimaal 10 procent brandstof per jaar besparen. Het afgelopen jaar werd 9,3 procent brandstof bespaard.” Dat is al meer dan een jaar eerder, toen nog 8,8 procent aan brandstof werd bespaard.

Het doel van het programma Rij Wijzer is om chauffeurs hun rijstijl te laten aanpassen, om zo aan passagiers een comfortabele reis te bieden, brandstof te besparen en ook het milieu te ontzien. Chauffeurs leren om anders op te trekken, worden geadviseerd om de bus te laten uitrollen bij de nadering van een halte of verkeerslicht en moeten de bocht minder snel nemen. Dit programma helpt niet alleen om brandstof te besparen, maar er wordt zo ook minder schade gereden en de bussen rijden beter op tijd.

Buschauffeurs

De cijfers voor het brandstofverbruik meet Connexxion met behulp van een kastje dat in de bussen is geplaatst, waarvan elke chauffeur kan aflezen of hij zuiniger rijdt dan voorheen. Onder meer bij het optrekken en afremmen worden er aanwijzingen over het rijgedrag naar de chauffeur gestuurd. Bovendien blijft de vervoerder dit actief onder de aandacht brengen van de verschillende chauffeurs, onder meer tijdens de ambitiegesprekken die één keer per jaar plaatsvinden.

Gelens: “We willen de chauffeurs meenemen in de resultaten en vanuit een positieve insteek bekijken wat de aandachtspunten.” De hoogte van de persoonlijke bonus voor een chauffeur is afhankelijk van de mate van besparing die hij of zij heeft bereikt. Lang niet alle chauffeurs krijgen dus hetzelfde bedrag; per chauffeur wordt bekeken of hij ten opzichte van de norm heeft bijgedragen aan een positief resultaat. Maar chauffeurs die goed presteren, kunnen beloond worden met een fors bedrag van enkele honderden euro’s. Het gaat om ruim 4000 chauffeurs, waaronder ook uitzendkrachten.

Elektrisch rijden

Connexxion heeft de ambitie om het meest duurzame OV-bedrijf van Nederland te zijn. Daarom is de vervoerder naast zuiniger rijden ook bezig aan de overgang van diesel naar elektrisch rijden. Na de regio Zuidoost-Brabant – waar 43 elektrisch gelede bussen rijden – komt in de concessies Amstelland-Meerlanden en Haarlem-IJmond een busvloot van gezamenlijk meer dan 150 elektrische voertuigen.

Connexxion wil die elektrische vloot de komende jaren verder uitbreiden. “Elektrisch rijden is prettiger met een comfortabele en energiebesparende rijstijl”, aldus Gelens. “En het is ook nog eens goed voor het milieu.” Dan wordt hetmoeilijker om chauffeurs op deze manier te belonen, aangezien het verdienmodel dan anders is. Elektriciteit is veel goedkoper dan diesel en CNG, maar de bussen zelf zijn juist duurder. Volgens Gelens wordt daar binnen Connexxion wel al over nagedacht. Een optie zou zijn om chauffeurs te stimuleren de range van een elektrische bus zo groot mogelijk te maken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Lees OVPro voor slechts € 11,25 per maand.

Bekijk het abonnement

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Connexxion verdeelt 900.000 euro onder buschauffeurs”

Willem Aukema|22.03.17|19:00

Volgend jaar komen ze lager uit met bezuiniging op het aantal liters .
Want ze zijn concessie almere per 10 december 2017 kwijt .
Dit jaar doe ik mijn best nog meer te bezuinigen tot december .
Maar vanaf 10 december zijn ze Almere kwijt .
Dus ze missen dat stukkie 10 tot 31 december .

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Connexxion verdeelt 900.000 euro onder buschauffeurs | OVPro.nl
meetinstrument, bus, brandstof besparen

Connexxion verdeelt 900.000 euro onder buschauffeurs

Opnieuw beloont vervoerder Connexxion zijn chauffeurs omdat ze in 2016 zuiniger gereden hebben en dus brandstof hebben bespaard. Connexxion verdeelt onder alle medewerkers 9 ton, een kwart van het bedrag dat de vervoerder heeft overgehouden door minder brandstof te gebruiken. In totaal hebben de chauffeurs in 2016 4,7 miljoen liter brandstof minder gebruikt dan in 2014, het ijkjaar dat Connexxion aanhoudt.

Dit doen ze met behulp van een programma waar chauffeurs worden gewezen op hun rijstijl om zuiniger te rijden, de Rij Wijzer. Het is ook een hogere besparing dan in 2015; in dat jaar bespaarden de buschauffeurs gezamenlijk 4,3 miljoen liter brandstof. Destijds keerde Connexxion 1 miljoen euro uit, maar in 2016 is de brandstofprijs gedaald.

Rij Wijzer

Connexxion vindt het belangrijk om duurzaam te zijn en is daarom drie jaar geleden gestart met het programma Rij Wijzer. “Wij belonen de chauffeur voor het aanpassen van zijn rijstijl, hetgeen zorgt voor comfortabel rijden en reizen”, aldus programmaleider André Gelens van Rij Wijzer. “Met het programma Rij Wijzer wil Connexxion uiteindelijk minimaal 10 procent brandstof per jaar besparen. Het afgelopen jaar werd 9,3 procent brandstof bespaard.” Dat is al meer dan een jaar eerder, toen nog 8,8 procent aan brandstof werd bespaard.

Het doel van het programma Rij Wijzer is om chauffeurs hun rijstijl te laten aanpassen, om zo aan passagiers een comfortabele reis te bieden, brandstof te besparen en ook het milieu te ontzien. Chauffeurs leren om anders op te trekken, worden geadviseerd om de bus te laten uitrollen bij de nadering van een halte of verkeerslicht en moeten de bocht minder snel nemen. Dit programma helpt niet alleen om brandstof te besparen, maar er wordt zo ook minder schade gereden en de bussen rijden beter op tijd.

Buschauffeurs

De cijfers voor het brandstofverbruik meet Connexxion met behulp van een kastje dat in de bussen is geplaatst, waarvan elke chauffeur kan aflezen of hij zuiniger rijdt dan voorheen. Onder meer bij het optrekken en afremmen worden er aanwijzingen over het rijgedrag naar de chauffeur gestuurd. Bovendien blijft de vervoerder dit actief onder de aandacht brengen van de verschillende chauffeurs, onder meer tijdens de ambitiegesprekken die één keer per jaar plaatsvinden.

Gelens: “We willen de chauffeurs meenemen in de resultaten en vanuit een positieve insteek bekijken wat de aandachtspunten.” De hoogte van de persoonlijke bonus voor een chauffeur is afhankelijk van de mate van besparing die hij of zij heeft bereikt. Lang niet alle chauffeurs krijgen dus hetzelfde bedrag; per chauffeur wordt bekeken of hij ten opzichte van de norm heeft bijgedragen aan een positief resultaat. Maar chauffeurs die goed presteren, kunnen beloond worden met een fors bedrag van enkele honderden euro’s. Het gaat om ruim 4000 chauffeurs, waaronder ook uitzendkrachten.

Elektrisch rijden

Connexxion heeft de ambitie om het meest duurzame OV-bedrijf van Nederland te zijn. Daarom is de vervoerder naast zuiniger rijden ook bezig aan de overgang van diesel naar elektrisch rijden. Na de regio Zuidoost-Brabant – waar 43 elektrisch gelede bussen rijden – komt in de concessies Amstelland-Meerlanden en Haarlem-IJmond een busvloot van gezamenlijk meer dan 150 elektrische voertuigen.

Connexxion wil die elektrische vloot de komende jaren verder uitbreiden. “Elektrisch rijden is prettiger met een comfortabele en energiebesparende rijstijl”, aldus Gelens. “En het is ook nog eens goed voor het milieu.” Dan wordt hetmoeilijker om chauffeurs op deze manier te belonen, aangezien het verdienmodel dan anders is. Elektriciteit is veel goedkoper dan diesel en CNG, maar de bussen zelf zijn juist duurder. Volgens Gelens wordt daar binnen Connexxion wel al over nagedacht. Een optie zou zijn om chauffeurs te stimuleren de range van een elektrische bus zo groot mogelijk te maken.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Connexxion verdeelt 900.000 euro onder buschauffeurs”

Willem Aukema|22.03.17|19:00

Volgend jaar komen ze lager uit met bezuiniging op het aantal liters .
Want ze zijn concessie almere per 10 december 2017 kwijt .
Dit jaar doe ik mijn best nog meer te bezuinigen tot december .
Maar vanaf 10 december zijn ze Almere kwijt .
Dus ze missen dat stukkie 10 tot 31 december .

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.