Eerste controle internationale bussen in België doeltreffend

De eerste gecoördineerde controleactie van internationale busreizen door de Belgische politie heeft meteen effecten gehad. Verschillende passagiers bleken afgelopen weekend drugs op zak te hebben, één passagier reisde met pepperspray en zelfs drie passagiers stonden op een lijst van personen die gelinkt worden aan criminele activiteiten. Vorig jaar werd in België al een wet aangenomen om meer controles uit te voeren op internationale bussen en ook Nederland overweegt dit in te voeren.

Tijdens de controle werden ruim 30 bussen gecontroleerd, waaronder ook enkele uit Nederland. De politie heeft de informatie over de drie verdachten doorgespeeld aan Interpol. Die heeft deze informatie gedeeld met de landen waar deze verdachten op de lijst zijn gezet, zodat die landen weten waar deze personen verblijven en welk transportmiddel ze nemen.

Controle

Het is de eerste keer dat er in België wordt gecontroleerd op internationale bussen, sinds vorig jaar bleek dat een terrorist Duitsland ontvluchtte door gebruik te maken van het internationale OV-netwerk. Bij de controle werd de bagage van 243 passagiers gecontroleerd en zij moesten ook hun papieren laten zien. Vijf personen reisden illegaal, bleek uit dat onderzoek.

Ook was het aantal overtredingen van de drugswetgeving hoog, laat de Belgische politie weten. Zes passagiers hadden drugs op zak en 25 mensen testen positief tijdens een drugstest. Een daarvan was een chauffeur van één van de bussen en hij mocht dan ook niet verder rijden. “Een buschauffeur die met mensenlevens rijdt en dan onder invloed is van drugs. Dat is totaal onaanvaardbaar”, aldus politiewoordvoerder Peter Dewaele.

Tijdsduur

De controle duurde wel erg lang, erkende ook de minister van Binnenlandse Zaken in België Jan Jambon. Dit is een van de redenen waarom Nederlandse reizigersorganisaties enkele maanden terug nog negatief waren over de invoering van deze controles. “Vervoerders zullen op veel meer stations een loket moeten openen en zitten opgescheept met een hoop organisatorische en administratieve rompslomp”, aldus Rover.

Maar Jambon is er na de uitkomsten van deze controle juist van overtuigd dat deze actie nodig is, laat hij weten aan Belgische media. Er zullen dus vaker grootschalige controles plaatsvinden, maar die zullen wel sneller verlopen om reizigers niet te lang op te houden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Eerste controle internationale bussen in België doeltreffend”

kees boer|01.04.17|20:52

Ik ondervond het enkele jaren terug reeds dat de Duitse politie enkele personen uit de bus haalde aan de grens;dit was een lijnbus van Nijmegen naar Kleef

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.