U-OV, Utrecht

Extra openbaar vervoer in Utrecht in tweede helft 2017

De Utrechtse stadsvervoerder U-OV gaat in de tweede helft van 2017 meer openbaar vervoer aanbieden. Het aantal dienstregelingsuren (DRU’s) neemt met circa 8300 uur op jaarbasis toe. Dit is nodig omdat het aantal OV-reizigers in Utrecht fors in de lift zit. In 2016 groeide het aantal reizigers al met 4 procent.

Dinsdag stelde de provincie Utrecht het nieuwe vervoerplan van U-OV voor de tweede helft van 2017 officieel vast. Dit vervoerplan gaat in op 1 juli 2017 en duurt tot 10 december 2017. Ook vorig jaar is in Utrecht het dienstregelingjaar gesplitst in twee delen, zodat er optimaal kan worden ingesprongen op ontwikkelingen in de regio. Tevens kunnen zo de eerdere wijzigingen worden geëvalueerd en indien nodig worden aangepast.

Extra OV

Over het algemeen wordt er meer openbaar vervoer ingezet of wordt er vaker gereden. Daarbij gaat het om 28.700 DRU’s. Maar er is besloten om ook twee bussen op te heffen en bij één lijn niet langer bussen te laten rijden in de avonduren en op zondag, waarmee 20.400 uren worden bespaard. Zo kan vanaf 1 juli beter worden ingezet op de netwerkoptimalisatie in Leidsche Rijn, de verbetering van het aanbod in Lombok en een uitbreiding van de dienstregeling tijdens de zomervakantie.

Het vervoerplan van U-OV is ook voorgelegd aan de betrokken gemeenten, verschillende reizigersorganisaties en de reizigers zelf. Daarop kwamen 400 reacties en de meeste respondenten reageerden positief op het voornemen om meer OV in te zetten. Ook over het voornemen om de dienstregeling in de vakantieperiode minder uit te dunnen, zorgde voor veel lof. De provincie en de vervoerder hadden vorig jaar in de zomervakantie te vroeg besloten om kortere bussen in te zetten richting de Uithof, waardoor de bussen overvol raakten. Nu wordt er anders omgegaan met de capaciteit in de zomervakantie.

Belangrijkste wijzigingen

Op basis van adviezen van de respondenten hebben de provincie en de streekvervoerder besloten om lijn 38 vaker te laten rijden in de spitsuren. Er komen bovendien nieuwe buslijnen  van de Parkzichtlaan, winkelcentrum Terwijde en de Jazzsingel naar de binnenstad en Oog in Kanalen-eiland. Dit zijn nieuwe bussen, maar die moeten nog wel besteld worden. Hoogstwaarschijnlijk gaan die in het najaar van 2017 rijden.

Als laatste zal lijn 77 zes keer per uur rijden in de spits en vier keer per uur in de daluren, nadat de Leyenseweg weer geopend is. Zolang die gesloten is, blijft lijn 78 rijden. Met alle aanpassingen in de uren worden in 926.500 DRU’s gebruikt, terwijl er 928.000 uur beschikbaar is. Daarmee blijft er in 2017 nog 1.500 DRU over om eventuele rijtijdverslechteringen op te vangen

Bekijk hier het nieuwe vervoerplan van U-OV voor de tweede helft van 2017.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.