OV-voertuigen staan twee minuten stil tijdens dodenherdenking

Treinen, trams, bussen en alle andere OV-modaliteiten staan tijdens de dodenherdenking op donderdagavond om 20.00 enkele minuten stil, ter ere van de Nationale Herdenking op 4 mei. Nationaal worden er op dat moment twee minuten stilte in acht genomen om de Nederlandse oorlogsslachtoffers te herinneren. Rijdende voertuigen zullen indien mogelijk twee minuten langs de weg stil gaan staan, er zullen geen omroepberichten te horen zijn op de NS-stations en schermen gaan op zwart. Personeel van de NS draagt een fakkelspeldje op het uniform.

Vervoerders willen op deze manier reizigers en het personeel de kans geven om op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien te herdenken. ” Alle buschauffeurs en machinisten hebben de instructie gekregen het voertuig, indien mogelijk, op een veilige plaats stil te zetten”, laten de vervoerders weten.

330 treinen van NS

Voor NS geldt dat zij 330 treinen tegelijkertijd stil moeten zetten. Daarvoor communiceren zij naar machinisten en conducteurs. De eerste zorgt dat de trein werkelijk stil komt te staan en de conducteur roept de twee minuten stilte om. Ook wordt om precies 19:59:21 op alle stations een omroepbericht uitgezonden in het Nederlands en Engels voor de dodenherdenking. Na die twee minuten gaan alle voertuigen weer rijden en de verwachting is dat enige vertraging heel snel weer is ingehaald.

Er zijn op verschillende stations ook lokale herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd, onder andere op station Alkmaar, Haarlem, Nijmegen, Arnhem Centraal, Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal. Hier kunnen reizigers en spoormedewerkers de slachtoffers herdenken. Donderdagmiddag vindt ook zoals elk jaar de jaarlijkse herdenking bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel plaats. Circa 500 medewerkers en gepensioneerden van NS en ProRail herdachten de 477 medewerkers die bij het uitoefenen van hun werk tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.