Qbuzz, bus, Mercedes Citaro, Euro 6

Mijlpaal voor Mercedes-Benz: de Citaro bestaat 20 jaar

Qbuzz, bus, Mercedes Citaro, Euro 6

De Mercedes-Benz Citaro heeft dit jaar wat te vieren. Niet alleen mag de bus dit jaar zijn twintigste verjaardag vieren, maar de verwachting is bovendien dat in 2017 het 50.000e voertuig wordt verkocht. De Citaro is daarmee een van de meest populaire stadsbussen in Europa, aldus de Duitse fabrikant. In Nederland rijden er 1.176 van deze bussen rond.

De meeste Citaro-bussen rijden in Europa. Dit komt omdat het concept integraalbussen het meest toegepast is in Europa. In andere werelddelen wordt nog veel meer gebruikgemaakt van het chassis-bodybuilderconcept. Deze populaire bus kreeg in 2012 de titel Bus of the Year 2013 op de IAA in Hannover.

Kenmerken Citaro

De twintigste verjaardag van deze stadsbus werd gevierd tijdens het UITP-congres in Montreal enkele weken terug. Daarmee lijkt de cirkel mooi rond, aangezien de allereerste Citaro in 1997 werd gepresenteerd op de UITP Congress in Stuttgart. Ook de laatste jaren blijft de Citaro populair; in 2014 werd nog gevierd dat de Citaro 40.000 keer verkocht was. Daarmee werd destijds al het verkoopaantal van de Mercedes-Benz O 3030 overtroffen, waarvan er tussen 1974 en 1992 in totaal 38.000 stuks werden geproduceerd.

De eerste Citaro komt dus uit 1997, maar is wel gemoderniseerd. Het huidige model van de Citaro komt uit 2011. De bus is nu in diverse uitvoeringen te verkrijgen, met verschillende lengtes, deuren en aantal zitplaatsen. In 2012 was de Citaro de eerste serie-geproduceerde OV-bus die voldeed aan de Euro 6-norm. Bovendien is er tevens een variant op aardgas beschikbaar. Dat is de Citaro NGT, die net zo breed inzetbaar is als de dieselbussen, maar dan milieuvriendelijker. Verder zijn de lange CapaCity en de extra lange CapaCity L zijn afgeleid van de Citaro.

Elektrische bus

Mercedes-Benz biedt momenteel nog geen elektrische bus aan, maar heeft wel aangekondigd dit binnenkort in het portfolio te willen opnemen. Dit zal ook worden toegepast bij de Citaro. De contouren van de volledige elektrische Citaro-lijnbus worden langzaam duidelijker, meldt Mercedes-Benz. Momenteel worden enkele prototypes uitgebreid getest, waarbij de busfabrikant ervoor heeft gekozen om aan mogelijke klanten elektrische voertuigen integraal te willen aanbieden als onderdeel van een efficiënt transportsysteem. In 2018 wil Mercedes-Benz zijn elektrische bus onthullen.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.